Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultura și industria alimentară din România, 38,3 megatone CO2 echivalent, pe an / China, cel mai mare poluator mondial, cu peste 2.176 MtCO2eq

gaze cu efect de sera, banca Mondiala, agricultura, poluare foto: Pixabay

Agricultura și industria alimentară din România (țara noastră fiind menționată în categoria economiilor cu venituri mari) au eliberat în atmosferă, în 2023, o cantitate totală de 38,3 MtCO2 eq, arată o statistică inclusă în raportul privind emisiile de gaze cu efect de seră din sistemul agroalimentar mondial, document publicat, recent, de Banca Mondială. 

Amprenta de carbon cea mai mare au avut-o produsele livrate din fermă pe piață (farm gate/la poarta fermei): 18,1 MtCO2 eq. Pe locul doi: utilizarea și schimbarea utilizării terenurilor (land use and change land use), 5,1 MtCO2eq și pe locul trei: activitățile de pre- și post-producție, 15,1MtCO2eq. 

Cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din România, raportată pentru agricultură și industria alimentară, a fost în 2023 de 2tCO2eq.

Cel mai mare poluator din Uniunea Europeană este, la capitolul agricultură și industrie alimentară, Germania, cu o cantitate totală de 183,8 MtCO2eq, dar cu o cantitate per capita mai mică decât în alte state europene, 2,2MtCO2eq. 

Irlanda, de pildă, deși agricultura și industria alimentară din această țară au emis, în 2023, o cantitate totală de 41 de MtCO2eq, cantitatea per capita a fost de 8,3tCO2eq.

China (menționată la categoria economiilor cu venituri medii) are domeniul agroalimentar cel mai poluant de pe planetă, în ce privește cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră, la nivelul anului trecut: 2176,3MtCO2eq, însă cantitatea per capita a fost de 1,5tCO2eq, mai mică decât în România. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *