Literatura științifică pe acest subiect este destul de limitată, nu există studii specifice, dar experții sunt în general de acord că ar fi mai bine să mâncăm. O nutriționistă italiană detaliază cum e mai bine să procedăm în funcție de fiecare masă în parte, în ziarul Corriere della Sera.
Momentul optim, la 3-4 ore după un prânz complet
Consumul unei mese echilibrate cu trei până la patru ore înainte de antrenament oferă suficientă energie pentru a face față efortului și ajută la evitarea grețurilor sau a vărsăturilor. Prânzul ar trebui să respecte principiile așa-numitei „farfurii sănătoase”, deci să includă proteine, cereale (de preferat integrale), legume și fructe.
Cu alte cuvinte, dacă prânzul e în jur de ora 13-14, momentul optim de a merge la sală este cel imediat când se încheie programul celor 8 ore de lucru.
Dar ce se întâmplă dacă mergem la sală la ora 18:30 sau mai târziu? Cu o jumătate de oră înainte, o gustare ușoară pe bază de carbohidrați oferă un plus de energie: de exemplu, o banană, un măr sau câteva caise deshidratate.
Proteinele pot fi mai greu de digerat, așa că este indicat ca fiecare să testeze ce funcționează pentru el. Totodată, dacă activitatea fizică este una ușoară – o plimbare lentă, yoga sau pilates, gustarea poate fi omisă.
Ce e indicat să mâncăm după ce venim de la sală
Consumul de proteine în decurs de două ore după activitatea fizică intensă maximizează sinteza proteică musculară, conform unei analize realizate de International Society of Sports Nutrition. De asemenea, carbohidrații sunt și ei la fel de importanți pentru stimularea sintezei proteice și pentru refacerea rezervelor de glicogen.
De exemplu, dacă antrenamentul are loc la ora 15:00, o gustare potrivită poate consta într-un iaurt natural (fără zahăr) cu un fruct proaspăt și câteva migdale. Iar dacă mergem mai târziu la sală, cina ideală poate fi o porție de pui sau de pește cu orez integral și salată.
Se poate pune de acordul postul intermitent cu mersul la sala?
Un sondaj online al International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a scos în evidență o realitate relative nebănuită: 2000 de persoane care practică sport la nivel mare de intensitate au spus că preferă să se antreneze dimineața înainte de micul dejun, pentr a evita un eventual disconfort intestinal dar și pentru a arde grăsimile, în contextul regulei postului interminent. Alții au spus că preferă un mic dejun ușor pentru o bună performanță sau pentru a evita atacurile de foame.
Potrivit sursei citate, majoritatea experților recomandă să nu sărim peste micul dejun, cu aproximativ două ore înainte de antrenament, dacă mergem la sală în prima parte a zilei.
Chiar ținând cont că fiecare persoană are nevoie specifice și trebuie să adapteze regulile la propriul metabolism, este, oricum, nerecomandat postul intermitent după activitatea la sală. Slăbește organismul, nu contribuie la pierderea în greutate și împiedică dezvoltarea masei musculare.