După inundațiile din Spania culturile de citrice și curmale din zona Valenciei sunt încă afectate de apa rămasă pe câmp/ Peste 20.000 de ha de terenuri agricole au fost afectate, bilanțul final ar putea ajunge la 40.000/ Mii de animale au murit, iar altele sunt în pericol din cauza lipsei de hrană

inundatii spania Sursa foto: ABC

Fragmentat, deoarece informațiile sunt încă neclare, prinde încet contur scena distrugerilor cazate de furtuna de săptămâna trecută din zona Valenciei (Spania).  Guvernul reginal a reușit să colecteze și să elimine deja peste 2.950 de animale moarte, chiar și în condițiile în care o mare parte a drumurilor și terenurilor sunt încă inaccesibile.

Primele estimări ale Agroseguros, entitatea care gestionează asigurările agricole în Spania, indică faptul că sunt afectate potențial 20.000 de hectare. Dar aceasta este doar o parte, și trebuie menționat că mai mult de jumătate dintre culturile de citrice și legume din Valencia nu sunt asigurate.

Agroseguro a estimat că daunele economice totale cauzate de furtună nu vor depăși cele 500 de milioane de euro plătite anul trecut producătorilor afectați de secetă.

În noaptea de marți spre miercuri a săptămânii trecute, s-au înregistrat acumulări istorice de apă care au inundat râuri și torente, formând un flux improvizat ce a smuls din rădăcini mii de culturi de viță-de-vie; de asemenea, a distrus stâlpi, cabane, sisteme de irigații, copaci. „Când voi reuși să ajung la ferma mea, nici măcar nu voi ști unde se află, pentru că apa a înlăturat granițele proprietății”, a declarat un agricultor pentru ABC.

După ce a devastat zonele interioare, fluxul s-a revărsat în zonele de coastă și a inundat sute de culturi de citrice, curmale, legume etc. Potrivit lui Bernardo Ferrer, un producător de citrice din Ribera, o mare parte din regiunea sa este încă inundată, astfel încât, pe lângă daunele provocate de furtună, se vor adăuga și cele cauzate de o posibilă invazie de ciuperci, care va împiedica recoltarea pentru orice uz, chiar și industrial (de exemplu, pentru sucuri).

Deși nu există încă date precise despre impactul asupra culturilor de citrice, se știe că în cazul producătorilor de curmale pagubele sunt totale, cu o deteriorare de 70% în majoritatea plantațiilor. În ce privește alte culturi, având în vedere că provincia Valencia deține 15.000 din cele 16.500 de hectare de curmale din țară, Asociația Spaniolă a Curmalelor estimează că o treime din producția națională anuală a fost compromisă.

Singura veste bună la această oră, poate, este că, datorită poziției geografice a majorității plantațiilor de curmale, daunele s-au concentrat în principal asupra fructelor și nu asupra pomilor. Lucrurile stau însă altfel în cazul plantațiilor de viță-de-vie din zonele afectate.

Salvarea animalelor – o cursă contra cronometru

Cel mai presant aspect în acest moment este situația crescătorilor de animale, care s-au organizat rapid, întrucât multe ferme rămân inaccesibile, iar animalele trebuie hrănite. ABC a vorbit cu José Antonio Esteban, președintele unei organizații patronale care reprezintă crescătorii de cai și centrele ecvestre din Valencia,

Cu lacrimi în ochi, acesta povestește că nu a dormit aproape deloc, încercând să salveze fermele de porci, viței, cai și păsări. Ne spune că,  la câteva ore după dezastru, cu sprijinul Consiliului Agricol, au început organizarea logisticii pentru salvarea animalelor, începând cu stabilirea unor centre de colectare a hranei în depozite industriale cedate de cei care activează în acest sector.

De acolo, au distribuit alimente donate fermelor afectate pe tot parcursul săptămânii. În plus, s-au coordonat cu compania publică de drumuri pentru a identifica căile de acces care necesită reparații urgente, pentru a ajunge la locurile unde încă mai sunt animale în viață. Până acum, au localizat aproximativ șaizeci de centre ecvestre afectate și alte ferme în aceeași situație.

Potrivit Agroseguro, în unele exploatații sunt până la 600 de animale moarte, multe dintre ele înecate. Organizațiile agricultorilor au făcut apel la administrațiile publice pentru a pune în aplicare măsuri de sprijin pentru agricultori, cum ar fi ajutoare directe, reduceri fiscale și un plan specific de recuperare pentru producători. Toate acestea, dincolo de sprijinul oferit de Agroseguro, care, după cum afirmă organizațiile, va fi insuficient.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *