Dovlecei fierți în vid pentru susținerea antreprenoriatului social / Cum ajută un tânăr din județul Alba micii producători de fructe și legume

Alba, fructe, legume, dovlecei foto: G4Food/Alin Petric, producător gemuri și dulcețuri

Alin Petric, din satul Cetea, comuna Galda de Jos, județul Alba, a venit la Târgul de Florii, organizat în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu dulcețuri și gemuri de fructe de livadă și de pădure, dar și cu un sos de dovlecei și cu sirop și oțet de trandafir, puse în recipiente de sticlă și etichetate elegant. 

De subliniat că micii producători de alimente au învățat, din mers sau la cursuri, tehnici de marketing care i-au ajutat să facă un salt calitativ față de acum 5-10 ani și să prezinte produsele într-un mod, uneori, mai atractiv decât al marilor producători care domină rafturile marilor retaileri. 

Povestea din spatele acestor produse este cel puțin la fel de interesantă. Alin a absolvit o facultate cu profil agronomic la Cluj Napoca ( inginer diplomat, spune el ). În timpul studiilor, a fost în Scoția, la ferme horticole. După absolvire, a lucrat în restaurante din Franța și Elveția. Acolo a dobândit un crez:

”materiile prime agricole  locale trebuie transformate în produse locale, astfel îi ajutăm și pe micii producători agricoli să obțină anumite câștiguri”.

Alin Petric a renovat o casă veche a părinților săi și a început să prepare gemuri și dulcețuri, folosind fructele din livada proprie, dar și fructe cumpărate de la consăteni. Gemurile și dulcețurile  erau obținute prin fierbere la foc cu lemne. Așa cum face mai toată lumea.

Într-o zi, a aflat de existența unei alte metode de preparare: fierbere sub vid, care presupune utilizarea unei cantități mult mai reduse de zahăr, aprox. 20 %, față de 40%, în cazul preparării tradiționale, prin fierbere la foc.

”Gustul este incomparabil. Este menținut gustul original al fructului”.

Alin Petric a depus un proiect de antreprenoriat social în cadrul Programului Operațional Capital Uman ( POCU ) și a obținut o finanțare de 80.000 de euro.

”Am cumpărat echipamente pentru pasteurizare/sterilizare, de 20.000 de euro, echipamentele pentru fierbere în vid, 25.000 de euro, și am instalat panouri fotovoltaice. Am angajat și două persoane, full time”.

Alba, fructe, legume, sirop
foto: G4Food/sirop de trandafir

Tânărul antreprenor din Galda Jos/sat Cetea nu a renunțat complet la obținerea dulcețurilor și gemurilor prin metoda tradițională de fierbere la foc, dar începând cu acest an, va utiliza cu precădere echipamentele pentru fierbere în vid.

”Le-am cumpărat din Italia, a venit un instructor al firmei la Cetea, ca să mă învețe cum să folosesc echipamentele, au un soft, necesită programare”.

Numeroși mici producători de fructe și legume din comuna Galda de Jos, jud Alba, depind de succesul de piață al proiectului lui Alin Petric. Tânărul antreprenor cultivă pe terenurile sale trandafiri, căpșuni și alte specii horticole, dar pentru a avea suficiente materii prime cumpără de la agricultorii locali. El și-a propus să producă anual 15.000 de borcane și sticle cu dulcețuri, gemuri și sosuri de legume. 

Târgul de Florii a fost organizat în perioada 25 – 27 aprilie de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cooperativa Caprirom Sud Muntenia, sub brandul ”Poftim, din România”, având ca tematică mențiunea de calitate ”produs montan”.

 

foto: G4Food/Alin Petric, producător gemuri și dulcețuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *