Din cauza producției slabe da cacao din ultimii ani, cauzată de schimbările climatice, dar și de alți factori, precum salariile mici oferite cultivatorilor și defrișările, ciocolata artizanală adevărată va deveni un produs de lux, a declarat, într-un interviu acordat G4Food, Dorian Lungu, manager al producătorului Luado din Brașov.
În acest moment, prețul unei tone de cacao este de aproape 10.800 de dolari. Lungu crede că cei mai afectați de situație vor fi producătorii artizanali de ciocolată, precum Luado. Spre exemplu, cei care au rețete de ciocolată cât mai curate „nu pot dribla nicicum creșterea prețului”. Pentru că prin procesarea boabelor se pierde un procent însemnat din greutatea lor inițială. „Atâta timp cât nu înlocuiești aceste pierderi cu ceva, este clar că prețul final al ciocolatei artizanale va crește în mod proporțional cu prețul boabelor de cacao. Iar această creștere va fi spectaculoasă”, explică Lungu.
Potrivit lui, la o dublare a prețului boabelor de cacao un ciocolatier care vinde acum cu 80-100 euro/kg va avea prețuri de 160-200 euro/kg. „În aceste condiții, vorbim de costuri dificil de suportat. Chiar și pentru consumatorii fideli, ciocolata artizanală adevărată va deveni un produs de lux”, a mai spus antreprenorul.
Prețurile la ciocolata industrială și derivatele ei nu vor crește atât de mult, potrivit lui Lungu. El spune că ingredientele unor astfel de produse conțin doar o parte din ingredientele bobului de cacao. Emulgatorii, grăsimile vegetale, zahărul și alte ingrediente nu au creșteri de preț mari sau nu au deloc creșteri. „Dacă astăzi, în comerț, vorbim de 15-20 euro/kg, consider că creșterile nu vor fi mai mari de 30-50%”, explică reprezentantul Luado.
Antreprenorul susține că una dintre măsurile deja luate de către marii procesatori a fost de a diminua greutatea unei tablete și de a păstra prețul inițial: „Astfel, astăzi sunt tablete de 80-90 de grame, la același preț la care erau cele de 100 de grame cu câteva luni în urmă”.
Sursa foto: Luado