Activitățile din industria alimentară modernă sau de serie sau standardizate ar fi imposibile fără punerea în funcțiune a unor utilaje complexe care participă în diferite etape ale procesului tehnologic la obținerea produselor alimentare.
Un utilaj de fabricație germană face parte din oferta unei firme românești care importă și comercializează tehnică industrială pentru procesatorii din România.
”Este fabricat 100% în Germania de compania Handmann și porționează de la 200 de kilograme până la 4 tone de carne tocată, pe oră, cu o abatere de sub 1%. Dozarea se face începând cu o cantitate minimă de 5 grame. Utilajul poate fi programat să dozeze din gram în gram, indiferent de produs. Rezultă mici, cremwursti, batoane de salam sau de parizer, în cantitățile dorite. Avem și un utilaj care porționează carnea tocată ca să rezulte burgeri”,
a explicat pentru G4Food Mihai Dumitru, de la departamentul vânzări al firmei Di-Co Total SRL, la INDAGRA.
Astfel de utilaje sunt folosite cu precădere de marii jucători din piața procesării cărnii: Cris-Tim, Elite, Smithfield, Meda, Fox. Datorită acestor mașini complexe, procesatorii obțin produsele în cantitatea standardizată stabilită: calupul de salam de 500 de grame sau de parizer de 350 de grame.
”Este folosită carnea care în prealabil a fost tocată sau pasta fină, depinde ce vreți să lucrați, dacă vreți să obțineți cremwursti sau cârnați proaspeți sau parizer. În interior se află un sistem de dozare foarte precis, programăm utilajul cât vrem exact să fie porția, apoi avem un modul de clipsare. Produsul iese ambalat, dar fără etichetă, fiindcă de aici merge în alte etape de procesare. De precizat că în acest utilaj carnea tocată nu este supusă niciunei alte intervenții decât aceasta de porționare”,
a mai afirmat Mihai Dumitru.
Aceste mașini de porționare se numesc generic ”Sprituri de umplere” și sunt dotate cu sisteme de comandă electronice pentru stabilirea exactă a parametrilor de funcționare. Pot fi folosite inclusiv pentru porționarea brânzeturilor cremoase sau a sosurilor.
”Industria alimentară în România s-a dezvoltat în ultimii ani, sunt tot mai multe unități de procesare. Acestea caută să țină pasul cu tehnologia ca să nu rămână în urmă. Cererea de astfel de mașini este în creștere”
susține Dumitru.
Prețul unui astfel de utilaj de porționare începe de la peste 65.000 de euro. O linie completă poate ajunge la un preț de milioane de euro.
Mai târziu, după discuția cu tânărul reprezentant al firmei de vânzări utilaje din industria alimentară, am traversat platforma ocupată cu mașinile agricole și m-am dus în zona de food a INDAGRA, să-mi iau câțiva mici. Era deja seară și l-am întrebat pe omul care punea micii pe carton: ”Câți ai vândut azi?” ”Peste 3.000 de mici”.
Și mi-am amintit de ”spritul de umplere” din pavilionul dedicat utilajelor din industria alimentară și am înțeles rolul acestuia în producția de mici. 3.000 numai de la un singur grătar…Ce mobilizare umană ar fi necesară ca să porționezi fix la aceeași cantitate, cu o abatere de maxim un gram, și să modelezi mii de mici? Cum spuneam, misiune imposibilă!