În zona Lleidei, în Catalonia, între rânduri de pomi cu cireșe, piersici, nectarine și smochine, două românce scriu o poveste despre muncă, identitate și echilibru între două lumi – România și Spania. Anamaria, proprietară de livezi și antreprenoare rurală, și Cristina, lucrătoare sezonieră cu peste 20 de ani de experiență în agricultură, sunt două fețe ale aceleiași realități: români care hrănesc Europa, dar păstrează vie legătura cu gusturile de acasă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În depozitul și imensa livadă de pomi fructiferi pe care Anamaria Tifu și soțul său catalan le au în Lleida (Spania), digitalizarea e la ea acasă. Există linii automate de sortare și împachetare, camere de temperatură pentru fructe etc. Dar este importantă și contribuția angajaților români care găsesc în general pe loc soluții tehnice la orice problemă. Improvizând de multe ori, așa cum i-a obișnuit viața de acasă.
„Suntem în era digitalizării, e bine că avem know-how, dar știi… există o pagină care se cheamă trucorumano unde (un român explică -n.r.) tot ce nu știu alții să rezolve, are o idee de cum să… te descurci, așa, românește în diverse situații. Aici nu e așa, când se strică ceva te duci la atelier, se repara, la noi, o dregi. Și Cristina pe care ați cunoscut-o (Cristina e angajata româncă a Anamariei- n.r.), de multe ori când se întâmplă ceva zice: stai așa că am eu o idee cum s-o fac, asta ajută foarte mult”.
Proiectul De la Sarmale la Tapas este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România.
Montaj video: Sergiu Ioana