Dieteticienii demontează un mit: Carnea de porc nu este rea! Ea poate fi o sursă excelentă de proteine, iar alegerea unor bucăți mai slabe este ideală pentru sănătatea inimii

carne de porcbun Sursa foto: Pexels

Carnea de porc este adesea în centrul atenției ca fiind unul dintre cele mai controversate alimente, lăsând pe mulți să dezbată dacă este sau nu „rău” pentru tine. În timp ce unii o evită, strict din motive religioase, culturale sau de sănătate, alții pot prefera în mod decis toate lucrurile învelite în slănină. Iată, potrivit eatingwell.com, ce se întâmplă dacă mănânci carne de porc în fiecare zi. Vestea bună este că  populara carne de porc are o varietate de avantaje.

Carnea de porc oferă proteine ​​de înaltă calitate

Doar 80 de grame de carne de porc gătită conține 23 de grame de proteine ​​de înaltă calitate. „Proteinele din alimente precum carnea de porc pot fi folosite foarte ușor de corpul dumneavoastră. Beneficiile proteinelor de înaltă calitate includ construirea unor mușchi puternici, ajutându-vă să vă mențineți sătul, sunt un ajutor pentru sistemul imunitar, pentru gestionarea greutății, prevenirea pierderii musculare și producerea de energie”, potrivit nutriționistei Kara Behlke-Ungerman.

Consumul zilnic de carne de porc oferă organismului o sursă importantă de proteine. Specialiștii recomandă adulților să mănânce aproximativ 140 până la 190 de grame de alimente proteice pe zi, iar recomandările variază în funcție de vârstă, sex și activitate fizică. „Proteinele sunt vitale pe măsură ce îmbătrânim din cauza scăderii masei musculare, care ar duce la sarcopnie. Această boală, sarcopenia este pierderea progresivă a masei corporale slabe (mușchi și țesuturi) și este asociată cu numeroase efecte adverse, inclusiv malnutriție, căderi, debilitate, declin funcțional și depresie”, spune dieteticiana Johna Burdeos.

Carnea de porc este bogată în colină, substanță ce ajută creierul și măduva spinării

Colina este un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului și a măduvei spinării, mai ales în cazul embrionilor, în viața intrauterină.

„În mod surprinzător, multe vitamine pentru perioada prenatală oferă puțină sau deloc colină”, spune Behlke-Ungerman. Majoritatea gravidelor nu primesc suficientă colină în timpul sarcinii și în timpul alăptării. „O porție de 80 de grame de carne de porc poate ajuta la umplerea acestui gol de colină, acoperind doza zilnică necesară. Practic, 80 de grame de carne de porc oferă o sursă bună de colină de care pot beneficia atât mama, cât și bebelușul”, spune Behlke-Ungerman.

În plus, carnea de porc conține și vitamine din grupa B, inclusiv tiamină, niacină, vitamina B6 și vitamina B12. Vitaminele B joacă un rol important în construirea placentei și în furnizarea de energie pentru dezvoltarea fătului, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

Carnea de porc poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă

Unele bucăți de carne de porc au primit certificarea Heart-Check, din partea Asociației Americane a Inimii, cum ar fi friptura de mușchi de porc dezosat sau muschiul de porc. Aceasta înseamnă că aceste bucăți sunt carne foarte slabă, deci conțin mai puțin de 5 grame de grăsime, 2 grame sau mai puțin de grăsimi saturate, 95 de miligrame sau mai puțin de colesterol, 480 de miligrame sau mai puțin de sodiu per porție de etichetă, spune Behlke-Ungerman. Unele studii au inclus chiar carnea proaspătă de porc slabă ca parte a unei diete mediteraneene echilibrate și sănătoase pentru inimă, potrivit unui studiu din 2019 publicat în British Journal of Nutrition.

Carnea de porc te poate ajuta să mănânci mai multe alimente vegetale?

Majoritatea oamenilor nu mănâncă suficiente fructe și legume, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Din fericire, carnea de porc se asortează frumos cu fructe și legume precum rucola proaspătă, pere cu brânzeturi sau boluri de orez cu ananas, fasole și ceapă. Combinația de carne de porc și alimente vegetale este ideală pentru a consuma proteine, vitamine, minerale și fitonutrienți pentru o sănătate îmbunătățită, spune Behlke-Ungerman.

Nutrienți pentru 80 g de carne de porc

  • Calorii: 171
  • Carbohidrați: 0 g
  • Fibre: 0 g
  • Zaharuri: 0 g
  • Proteine: 23 g
  • Grăsimi totale: 8 g
  • Grăsimi saturate: 3 g
  • Sodiu: 47 mg
  • Potasiu: 303 mg
  • Colină: 55 mg

Carnea de porc poate crește riscul de apariție a bolilor alimentare

Pot exista unele dezavantaje la consumul regulat de carne de porc. Gătitul cu carne de porc nu este lipsit de riscuri. „În locurile din întreaga lume cu un consum ridicat de carne de porc, o infecție numită trichineloză reprezintă o îngrijorare. Infecția poate fi fatală. Este cauzată de Trichinella, un vierme care se găsește în carnea de porc crudă și insuficient gătită”, spune Burdeos. Gătitul cărnii de porc la temperatura recomandată este esențial pentru a reduce riscul de a consuma carne contaminată.

„În bucătaria proprie a fiecăruia, respectarea timpului și a temperaturii recomandate de gătit a cărnii de porc nu numai că vă va menține în siguranță, ci va oferi și o mâncare mult mai bună.”, spune Behlke-Ungerman.

Carnea de porc ar putea crește riscul de boli de inimă

Adesea, oamenii asociază carnea de porc cu sănătatea precară din cauza surselor foarte procesate, cum ar fi hot-dog-ul, baconul și cârnații, care sunt alimente bogate în grăsimi saturate și sodiu. Consumul acestor tipuri de alimente vă poate crește colesterolul și duce la riscuri de boli de inimă, potrivit Asociației Americane a Inimii. „Dacă modelele alimentare includ o cantitate semnificativă de produse din carne de porc ultraprocesate, atunci crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol crescut, boli de inimă și accident vascular cerebral”, adaugă Burdeos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *