Dieta atlantică, noua „vedetă” a nutriționiștilor/Asemănătoare cu cea mediteraneană, se pare că are efecte chiar mai bune pentru sănătate

Dieta atlantică este cea mai sănătoasă, spun studiile. Foto: Dreamstime

Dieta atlantică este tot mai apreciată și începe să „rivalizeze” cu dieta mediteraneană, considerată până acum cea mai sănătoasă. De altfel, cei care urmează acestă dietă sunt și cei mai longevivi. Însă recent, studiile făcute în cazul acestui tip de dietă relevă niște lucruri mai puțin așteptate în ce privește efectele asupra sănătății generale, arată Health.

Dieta este bazată pe obiceiurile alimentare ale locuitorilor din nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei. Caracteristica principală este un consum ridicat de fructe de mare proaspete și locale, legume, ulei de măsline etc.

Consumul acestor alimente pare să îmbunătățească diverse aspecte ale sănătății metabolice, conform unui nou studiu publicat în JAMA Network Open. După ce au urmat această dietă, persoanele care au participat la studiu au beneficiat și de sesiuni educaționale, cursuri de gătit și alte tipuri de sprijin. Concluzia a fost că după șase luni au avut un risc mai scăzut de a dezvolta sindrom metabolic decât persoanele care au urmat alte tipuri de dietă.

Sindromul metabolic, boală comună

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni – tensiune arterială ridicată, trigliceride ridicate, glicemie ridicată, talie mare și/sau colesterol HDL scăzut – care pot crește riscul unei persoane de diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Este o problemă majoră de sănătate în Statele Unite și afectează aproximativ unul din trei adulți americani.

Pe o durată de șase luni, 231 de familii din orașul rural A Estrada, Spania, au fost repartizate aleatoriu fie pentru a primi sesiuni educative, cursuri de gătit, materiale de sprijin scrise și alimente caracteristice dietei Atlantic, fie pentru a continua cu obiceiurile lor alimentare obișnuite. La sfârșitul celor șase luni, doar 2,7% dintre cei care au beneficiat de o intervenție privind dieta Atlantic au dezvoltat sindrom metabolic, în timp ce 7,3% dintre cei din grupul de control au dezvoltat această afecțiune.

Participanții la grupul care a urmat dieta Atlantic au observat, de asemenea, o scădere a circumferinței taliei, ceea ce ar putea indica efecte mai mari pentru sănătatea metabolică, a declarat Calvo-Malvar.

Dietele din nordul Spaniei și Portugaliei au fost mult timp remarcate pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate, dar noul studiu este primul care le examinează într-un context real.

„Cercetarea a fost realizată în mod tradițional doar dintr-o perspectivă teoretică, fără a utiliza date reale privind consumul de alimente de la persoane sau în scenarii reale”, a declarat pentru Health Mar Calvo-Malvar, autor al studiului și specialist în medicină de laborator la Spitalul Clinic Universitar din Santiago de Compostela.

În ce constă dieta atlantică

Iată ce au avut de spus experții despre dieta Atlantic, de ce are un efect atât de pozitiv asupra sănătății metabolice și dacă merită să o încercați.

„Ca și dieta mediteraneană, dieta atlantică pune accentul pe consumul de alimente proaspete, de sezon și de proveniență locală, precum fructe, legume, cereale, pește și produse lactate”, a explicat Calvo-Malvar. Folosirea din abundență a uleiului de măsline este un alt punct comun între cele două diete. Cu toate acestea, dietele au unele diferențe notabile care provin din istoria regională.

Dincolo de alimentele în sine, tehnicile de gătit sunt un alt mod în care dieta atlantică se diferențiază de omologul său mediteranean. „Tehnicile de gătit asociate cu dieta atlantică, cum ar fi gătirea la abur, fierberea, coacerea, grătarul sau fierberea, duc la o modificare mai mică a compoziției nutriționale a alimentelor, comparativ cu prăjirea”, a declarat Calvo-Malvar.

În general, dieta atlantică se caracterizează prin: consum ridicat de pește, moluște, crustacee, legume, cartofi, pâine, cereale, fructe, castane, leguminoase, miere, nuci întregi și ulei de măsline. De asemenea, un consum moderat de vin, lapte, brânză, ouă, carne de porc și vită și un consum redus de carne grasă, dulciuri și băuturi răcoritoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *