G4Food lansează o serie de interviuri video intitulată „Dialoguri pe toate gusturile”, un proiect care își propune să aducă în prim-plan oameni remarcabili din diverse domenii – actori sau artiști, dar lista poate fi completată cu avocați, medici sau profesori – pentru a explora legătura lor personală cu gastronomia.
Departe de a fi experți în domeniul culinar, acești invitați ne vor împărtăși povești pline de savoare despre amintirile copilăriei, mesele în familie sau preparatele lor preferate.
Prin aceste conversații autentice, vrem să arătăm cum mâncarea devine un limbaj universal, o punte între generații și o sursă de inspirație. Seria va debuta cu actorul Marius Florea Vizante. Vizante și-a petrecut Revelionul 2025 în Barcelona și am vrut să aflăm de la el dacă, ce și cum gătește în viața de zi cu zi. În plus ne-a povestit și despre prăjitura londoneză pe care i-o făcea bunica. În acest episod. În următorul, vom găti împreună o paella, în cel mai pur stil spaniol.
„Dacă ar fi să scriu un Vizi-Meniu, n-ar fi lung”
– Marius, știi că noi, la G4Food, suntem cu gătitul, cel puțin unii dintre noi… Tu acasă gătești?
– Știi că noi actorii nu avem de multe ori treabă dimineața, lucrăm în a doua parte a zilei, așa că ce putem face… te apuci de gătit, de făcut curățenie, cumpărături, duci copiii colo-colo…
– Să fie mulțumită nevasta.
– Care e la serviciu… Trebuie să o respecți. Și atunci se întâmplă că mai gătesc.
– Și ce gătești?
– N-am așa o listă foarte mare, dacă ar fi să scriu un Vizi Meniu, n-ar fi lung. Mă laud că știu să fac niște ciorbe bune și apreciate sau supe. 2-3 supe cremă, 3-4 ciorbe corespunzătoare. La felul doi nu fac lucruri spectaculoase, am încercat de câteva ori, paella, de exemplu.
– Ai luat rețeta mea?
– Normal, pe filieră spaniolă s-a lansat treaba. Și chestii d-astea destul de clasice, de la o sarma încoace: tot felul de fripturi, mai scăzute. Am început să studiez și sous-vide-ul.
– Tehnicalități
– Exact, dar de acolo deja nu mai gătim noi. Iese, ce pot să spun că mi-a ieșit, am reușit să scot la o calitate onorabilă o vită românească de calitate medie, populară, să zic așa, am reușit să o scot destul de fragedă din sous-vide.
– E bine pentru un începător.
– Și mai ales pentru prețul pe care l-am plătit pentru vita aia a fost și mai bine.
– Dacă ai fi plătit mult pentru vită, oricum ar fi ieșit, era bună. Deserturi gătești sau te oprești la sărături?
– Clătitele se pun?
– Întotdeauna.
– Clătite cred că toată lumea știe să facă. Mă laud însă că am făcut chiar și niște dulceață de gutui. De la tata de la țară, de la Nana.
– Da, voi aveți o „fermă” la Nana.
– O „fermă” de gutui, că astea cresc fără să le faci nimic. Și am făcut și o dulceață de gutui pe lângă clătita tradițională. Dacă asta înseamnă desert, atunci, da, fac și deserturi. Stai, am mai bătut o dată o frișcă.
– Și nu s-a tăiat?
– Nu s-a tăiat. Ah, am făcut chiar o spumă pentru bezele.
– Bezele sau Pavlova?
– Nu știu că de aici încolo am dat mai departe. Stai, era spumă pentru londoneză.
– M-ai încuiat, nu știu cum e londoneza.
– Blatul tind să cred că e ceva cu nucă. Și spuma de asemenea și între ele vine un gem. Trebuie să mă mai consult…
– Prima dată când preparați această rețetă, faceți o filmare și ne arătați și nouă cum e rețeta de londoneză de la bunica.
– Facem, e excelentă. Promisiune pentru data viitoare: londoneză.
Episodul următor: Cum am pregătit, împreună cu Marius Florea Vizante, o paella marinera.
Montaj: Andrei Tinca