Diabetologii dărâmă un mit: diabeticii au voie ciocolată! Secretul este moderația/ Specialiștii nu recomandă ciocolata cu îndulcitori, pentru că și ea poate crește glicemia

ciocolata diabetici Sursa foto: Pexels

Există un mit conform căruia nu poți mânca ciocolată dacă ai diabet. Adevărul este, potrivit diabetes.org.uk, că poți mânca ciocolată, dar cu moderație și nu prea des.

Încercați să nu mâncați mult dintr-o dată, deoarece vă afectează nivelul zahărului din sânge. Dacă gustați, în mod regulat, ciocolată, aceasta poate începe să vă crească nivelul de colesterol și să vă îngreuneze gestionarea greutății.

 

Alegerile alimentare sănătoase, foarte importante

 

Când aveți diabet, este important să faceți alegeri alimentare mai sănătoase și să aveți grijă la gustările pe care le alegeți. Aceasta înseamnă să schimbați lucruri precum chipsurile, biscuiții, înghețata și ciocolata cu iaurturi neîndulcite, nuci nesărate, semințe, fructe și legume.

Acest lucru vă va ajuta să vă gestionați diabetul și să vă reduceți riscul de complicații, pe termen lung.

 

Ciocolata și modul în care îți influențează sănătatea

 

Ciocolata este un aliment delicios, dar nu este inclusă în Ghidul Eatwell (Ghidul Alimentației Sănătoase), deoarece este bogată zahăr și grăsimi saturate, chiar și în porții mici. Dacă mâncăm aceste alimente în mod frecvent și în cantități mari, acest lucru ar putea duce la creșterea în greutate, ceea ce face mai dificilă gestionarea zahărului din sânge, a colesterolului din sânge și a tensiunii arteriale.

Dacă obiectivul tău personal de sănătate este atingerea sau menținerea unei greutăți mai sănătoase, este important să verifici cât de mult și cât de des mânânci alimente bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata.

Zahărul adăugat din ciocolată înseamnă „zaharuri libere”, la care toți trebuie să fim atenți, mai ales dacă avem risc de diabet sau trăim cu diabet. În medie, ciocolata conține 50 g zahăr la 100 g.

Cu toții ar trebui să ne limităm aportul gratuit de zahăr la 30 g pe zi pentru adulți și copii cu vârsta peste 11 ani, egal cu 7 cuburi sau 7 lingurițe de zahăr. Acest lucru este important în special pentru persoanele care trăiesc cu diabet, care prezintă un risc mai mare de probleme dentare.

Ciocolata conține de obicei unt de cacao și grăsimi sau uleiuri suplimentare, cum ar fi uleiul de palmier și untul de shea. Aceste ingrediente sunt bogate în grăsimi saturate, legate de creșterea colesterolului și boli de inimă.

 

Savurează ciocolată doar ca un răsfăț special!

 

Ca oameni, ne bucurăm, cu adevărat, de ciocolată, poate mai des decât doar ca un tratament special rar. Ciocolata tinde să fie pusă într-o poziție de prim rang în magazine și pusă în ofertă specială, ceea ce ne crește și mai mult tentația.

Pentru a vă bucura de ciocolată cu moderație, încercați să vă regândiți dimensiunea porțiilor. Nu este o mâncare de zi cu zi, dar poate fi un mod frumos de a sărbători.

Atenție, însă, doarece sărbătorirea unui eveniment, alături de cei apropiați, și împărțirea răsfățului, vă poate determina să mâncați mai mult decât ați plănuit.

Uneori, ne gândim la mâncăruri precum ciocolata când ne simțim slăbit sau avem nevoie de o alinare, dar este mai important să ne gândim la ce ar putea cauza acest sentiment.

Acestea fiind spuse, sărbătorile precum Paștele și Crăciunul vin doar o dată pe an, așa că nu vă faceți griji cu privire la un nivel sau două mari de zahăr din sânge, deoarece acestea nu vă vor afecta sănătatea pe termen lung și nu vor împiedica buna gestionare a diabetului.

 

Pot mânca ciocolată „dietetică”?

 

Diabetologii nu recomandă ciocolata „dietetică”. Ciocolata pentru diabetici este la fel de bogată în grăsimi saturate și calorii ca și ciocolata obișnuită, poate crește în continuare nivelul zahărului din sânge și este, adesea, mai scumpă decât ciocolata obișnuită.

A spune că o anumită mâncarea este un aliment pentru diabetici este împotriva legii. Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio dovadă că aceste alimente vă oferă un beneficiu special, față de alimentația sănătoasă. Aceste alimente pot avea uneori și un efect laxativ.

 

Copiii și ciocolata

 

Petrecerile aniversare  și sărbătorile festive, cum ar fi Paștele și Crăciunul, sunt un moment distractiv pentru copii. Având diabet zaharat, acest lucru nu îi împiedică să ia parte la distracție.

Se aplică aceleași recomandări privind alimentația sănătoasă, conform cărora toți copiii își limitează aportul zilnic de zahăr gratuit la:

  • 19 g, egal cu 5 cuburi sau 5 linguri de zahăr, pentru copii cu vârsta între 4 și 7 ani
  • 24 g, egal cu 6 cuburi sau 6 linguri de zahăr, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani

Amintiți-vă, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră numărați carbohidrații, verificați eticheta de ciocolată, astfel încât să puteți calcula câți carbohidrați au fost consumați și să ajustați dozele de insulină în consecință.

 

Cum să te bucuri de ciocolată, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate

 

În loc de ciocolată „dietetică”, încercați să alegeți ciocolată neagră, de bună calitate (cacao 70% este cea mai bună). Are un gust mai puternic decât ciocolata cu lapte, așa că este posibil să mănânci mai puțin.

Decideți cât veți mânca și lăsați restul de ciocolată deoparte, la îndemână. Acest lucru ar trebui să vă împiedice să aveți „doar o bucată în plus” și să mâncați mai mult decât ați plănuit.

Citiți etichetele pentru conținutul de carbohidrați pentru a vă ajuta să vă ajustați nivelul de insulină.

Încercați să vă faceți propria ciocolată caldă acasă. Amestecați pudră de cacao și apă fierbinte cu puțin îndulcitor, pentru a reduce zahărul ciocolatei calde, sau alegeți, din supermarketuri, versiuni cu un conținut scăzut de zahăr și calorii.

Gândiți-vă la alte cadouri non-alimentare care pot fi savurate la fel de mult ca și ciocolata.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *