În contextul geopolitic actual, agricultura UE, care asigură accesul constant la alimente, este o componentă esențială a politicilor de securitate și apărare, spun deputații europeni. Raportul lor privind viitorul agriculturii și al politicii agricole comune (PAC) post-2027 a fost adoptat de Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) cu 29 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă și 8 abțineri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Deputații europeni solicită un buget PAC majorat și independent. PAC nu trebuie integrată cu alte domenii de finanțare într-un singur fond și nici nu trebuie să devină parte a unui pachet bugetar total utilizat de statele membre în alte scopuri decât agricultura, consideră ei.
În optica membrilor Comisiei, ar trebui consolidat sprijinul direct pentru venitul tuturor fermierilor activi, profesioniști, care urmează un model bazat pe suprafață. Pentru a sprijini eficient dezvoltarea rurală, al doilea pilon al PAC trebuie să rămână independent de politicile de coeziune. Plățile voluntare cuplate pentru sprijinul venitului pentru sectoarele aflate în dificultate ar trebui menținute sau majorate, adaugă deputații europeni.
Deputații europeni cer simplificare și digitalizare
Reducerea sarcinii administrative pentru fermieri trebuie să fie unul dintre principiile directoare ale PAC. Deputații europeni solicită un sistem bazat pe stimulente pentru ca fermierii să își atingă obiectivele de mediu și sociale. Prin urmare, schemele ecologice ar trebui să rămână voluntare și să fie însoțite de remunerare. Implementarea cerințelor privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) trebuie să țină cont de practicile agricole existente.
Toți fermierii trebuie să aibă acces la soluții inovatoare și digitale care să sprijine agricultura durabilă, să le stimuleze veniturile și să reducă volumul de muncă administrativ. Pentru a minimiza procedurile stresante de inspecție a fermelor, monitorizarea utilizării fondurilor PAC ar trebui să se bazeze pe imagini din satelit și autocertificare, într-un sistem centralizat de raportare electronică, spun deputații europeni.
Reînnoirea generațională în ferme
Reînnoirea generațională este esențială pentru viitorul agriculturii UE. Cu toate acestea, aproape 58% dintre fermierii din UE au peste 55 de ani, în timp ce cei cu vârsta sub 35 de ani reprezintă doar 6% din totalul fermierilor. Prin urmare, Comisia AGRI dorește să crească finanțarea din PAC și să crească numărul de stimulente fiscale și de împrumut, astfel încât să elimine barierele în calea orientării tinerilor către agricultură.
Etichetare armonizată la nivelul UE a produselor agroalimentare
Peste 70% dintre consumatorii din UE decid ce să cumpere pe baza informațiilor de pe ambalaje. Pentru a-i împiedica să fie induși în eroare, deputații europeni solicită o etichetare europeană armonizată, inclusiv informații despre originea, calitatea și standardele de producție ale produselor agroalimentare.
Se prefigurează un război între Comisia Europeană și deputații europeni
Raportoarea Carmen Crespo Díaz (PPE, Spania) a declarat: „Avem nevoie de o PAC care să consolideze aprovizionarea cu alimente, să sprijine comunitățile rurale și să ofere agricultorilor putere prin inovare, reînnoire generațională și condiții de piață echitabile. Dar respingem cu fermitate orice încercare de a naționaliza PAC sau de a-i fuziona finanțarea cu alte instrumente ale UE. Aceasta trebuie să rămână o adevărată politică comună, cu fonduri dedicate și piloni independenți, asigurând un sprijin egal pentru toți agricultorii europeni.”
Raportul va fi supus votului în plen în timpul sesiunii din 8-11 septembrie.
Comisia Europeană intenționează să anunțe propunerea privind politica agricolă comună pentru perioada 2028-2034, împreună cu următorul buget pe termen lung, la mijlocul lunii iulie. Din primele informații, optica sa este radical diferită de cea a Parlamentului European.