Fabrica de Brânzeturi Transilvania de la Țaga organizează în perioada 12 – 13 octombrie, între orele 10 -17, Zilele Porților Deschise, pentru degustarea brânzei produse cu ajutorul unor micro-organisme în peștera care poate fi vizitată cu această ocazie, anunță Centrul de Informare Și Promovare Turistică Țaga.
Brânza poartă denumirea de ”caș de Năsal” și este produsă de Friesland Campina sub brandul Napolact, dar în procesul de producție este implicată și Cooperativa ”Someș Arieș”. Maturarea brânzei de Năsal are loc într-un mediu microbiologic special din grota naturală de la Țaga. Ambalajele din lemn ajută să-și păstreze aroma unică pentru mai mult timp. Poate fi servită ca aperitiv sau desert, împreună cu vinuri rosii seci, fructe sau carne. Brânza de Năsal este certificată ca produs tradițional românesc.
Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat, culturi lactice selecționate, cheag, sare. Conține lactoză din lapte!
Valori nutriționale:
Valoarea energetica: 1171kJ / 282kcal
Grasimi: 22 g, din care acizi grasi saturati: 13,2 g
Glucide: 1 g, din care zaharuri: 1 g
Proteine: 20 g
Fibre: 0 g
Sare: max 3 g
Calciu: 400 mg = 50% din VNR (valoarea nutritionala zilnica de referinta)
sursa foto: Transilvania Reporter
Laptele este livrat de fermele de creștere a vacilor, din cadrul Cooperativei ”Someș-Arieș”.
În Auchan, o cutie de 350 g costă 25,10 lei și poate fi comandată on line. La Emag costă 26,90 de lei o cutie. La Cora, prețul este de 26,22 lei, iar la Mega Image, 26,22 lei.
Comuna Țaga este situată în partea de est a județului Cluj și în jumătatea de vest a Câmpiei Transilvaniei. Este compusă din localitățile: Țaga, Sântioana, Sântejude, Sântejude-Vale și Năsal. Este situată de-a lungul Văii Fizeșului, vale declarată Arie de protecție avifaunistică și parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Comuna Țaga este cunoscută prin salba de lacuri populate cu pește: L. Țaga Mare, L. Țaga Mică, L. Sântejude-Vale, L. Năsal și altele de dimensiuni mai mici. Datorită lacurilor și a sursei de hrană oferite de acestea, în partea de răsărit a satului Țaga se întinde o arie protejată prin lege, cu caracter zoologic și ornitologic, denumită Pădurea Ciuașului, pădure de stejar și carpen, în care și-au făcut cuiburile coloniile de stârcii cenușii. La Țaga trăiește singura colonie mixtă de stârci cenușii și stârci de noapte din Transilvania.
credit foto cover: monitorulcj.ro