În zona Lleidei, în Catalonia, între rânduri de pomi cu cireșe, piersici, nectarine și smochine, două românce scriu o poveste despre muncă, identitate și echilibru între două lumi – România și Spania. Anamaria, proprietară de livezi și antreprenoare rurală, și Cristina, lucrătoare sezonieră cu peste 20 de ani de experiență în agricultură, sunt două fețe ale aceleiași realități: români care hrănesc Europa, dar păstrează vie legătura cu gusturile de acasă.
Deși trăiește între fructe și legume proaspete pe care le cultivă la propria fermă din Lleida (Spania), Anamaria Tifu spune că îi lipsesc mirosurile verii din copilărie. Amintirile din copilărie? „Mirosurile, ierburile, nu știu. Socrul meu crește legume. Are grădină și de câte ori aduce pătrunjel, mă duce la mirosul de vară, când miroseau mâinile mamei mele așa. Că tot timpul era cu ciorba, cu tocănița. Să punem pătrunjel. Și când ne aduce pătrunjelul ăsta, mă duce direct în ziua aia când miroseau așa și mâinile și mâncarea. Mama care e și ea aici, nu poate fără ciorbă nici acum. Când am poftă mă cheamă și pe mine pentru că eu nu gătesc mâncare românească acasă”.
Proiectul De la Sarmale la Tapas este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România.