De ce nu mai importă Polonia cereale ucrainene de mai bine de un an

grau comun, Romania, tari terte foto: Pixabay
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la Varşovia informează că, de la introducerea interdicției vizând importul de produse agricole din Ucraina, în 2023, autoritățile vamale poloneze nu au înregistrat cazuri în care în ţară să fi intrat astfel de mărfuri.
Potrivit site-urilor Farmer.pl şi Agro Portal, informaţia respectivă se regăseşte într-o scrisoare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Polone, ca răspuns la propunerile Asociației Poloneze a Producătorilor de Cereale de a stabili prețuri de referință pentru cerealele din Ucraina.
Asociația a propus ca o entitate care importă produse agricole din Ucraina sau din altă țară din afara UE la un preț mai mic decât prețul de referință și îl distribuie pe piața internă a Poloniei să plătească diferența dintre prețul de achiziție și prețul de referință.
Fondurile colectate ar trebui să fie distribuite fermierilor polonezi ca formă de sprijin (subvenție) ca urmare a vânzării sub costul de achiziție/producție – de exemplu, pentru fiecare tonă produsă/vândută, după prezentarea facturii corespunzătoare.
Ministerul polonez a reamintit că, de la jumătatea lui aprilie 2023, este în vigoare o interdicție impusă asupra importului de grâu și porumb, produse care au cauzat probleme pe piață. Această interdicție este valabilă pe termen nelimitat, iar tranzitul acestor produse prin Polonia este permis cu condiția ca acesta să se încheie în porturile poloneze sau în afara Republicii Polone.
Acest proces este controlat de Administrația Națională a Taxelor din Polonia.
“De la introducerea interzicerii importului de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei pe teritoriul Republicii Polone, autoritățile vamale nu au depistat intrarea acestor mărfuri pentru comerț pe teritoriul țării” – se arată în scrisoarea Ministerului Agriculturii din Polonia.
În ceea ce privește introducerea prețului de referință, ministerul a transmis că organele de stat nu pot reglementa prețurile, întrucât acest lucru contrazice, printre altele, normele UE. În plus, Comisia Europeană poate iniția un proces împotriva Poloniei în cazul în care introduce acțiuni unilaterale suplimentare pentru limitarea importurilor din Ucraina.
“Mai mult decât atât, astfel de acțiuni pot provoca și acțiuni de retorsiune (formale sau informale) din partea Ucrainei sub formă de restricții la importurile din Polonia. Acestea ar putea viza bunuri importante pentru exportul nostru către Ucraina, cum ar fi produsele lactate” – a menționat ministerul.
Sursa: AGRO PORTAL / Rador Radio România / Traducerea: Sergiu Dan

foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *