Iaurtul, dacă este ales corect, este plin de nutrienți, și adăugat într-o dietă sănătoasă poate aduce numeroase beneficii, având un conținut ridicat de proteine, calciu, vitamine și probiotice, care pot îmbunătăți microbiota intestinală. Cu alte cuvinte, când mâncăm un iaurt, introducem „bacterii sănătoase” în intestinul nostru, ceea ce îngreunează apariția bacteriilor patogene și stimulează crearea anticorpilor.
Este un produs lactat popular, realizat prin fermentarea bacteriană a laptelui. Bacteriile utilizate pentru a produce iaurt se numesc „culturi de iaurt” și fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care face ca proteinele din lapte să se coaguleze, oferind iaurtului gustul și textura sa unică. Poate fi preparat cu orice tip de lapte, dar varietățile realizate cu lapte degresat sunt considerate fără grăsimi, în timp ce opțiunile din lapte integral sunt considerate întregi. Cu toate acestea, oricare dintre ele poate oferi protecție pentru oase și dinți și poate ajuta la prevenirea problemelor digestive. Unul dintre avantajele consumului de iaurt este că acesta conține o proteină mai digerabilă decât laptele (cu mai puțină lactoză), ceea ce face ca aceasta să fie absorbită mai bine în organism. Proteinele sale din zer și cazeină sunt de înaltă calitate, au un caracter sățios și contribuie la creșterea mușchilor și oaselor.
Alegeți iaurturi sănătoase
În frigiderele de la supermarket găsim numeroase tipuri de iaurt, fiecare dintre ele având valori nutriționale diferite. Există iaurturi naturale, iaurturi cu fructe (și zahăr în general), iaurturi cu diferite arome, cereale sau cookies.
Alegerea corectă este iaurtul natural, fără zahăr sau arome adăugate. Chiar și acestea se diferențiază prin procentul de grăsime, existând variante 0%, între 1 și 3,5 % sau 10%. Evitați un consum mare de grăsimi, în general, dar nu optați nici pentru cel complet degresat. În general, produsele light înlocuiesc grăsimile cu zahăr sau aditivi de gust.
Iaurtul grecesc
Când vorbim de iaurt grecesc nu ne referim la locul de producție, ci la modalitatea de fabricare. Iaurtul grecesc este un iaurt concentrat, este preparat prin eliminarea zerului și a altor lichide din iaurtul normal. Deoarece procesul de strecurare al iaurtului reduce volumul total, iaurtul grecesc necesită pentru preparare o cantitate mai mare de lapte decât cel normal.
În mod tradițional, iaurtul grecesc este strecurat în plase textile, de trei ori, până când ajunge la textura dorită. Metodele moderne de producție folosesc centrifuga pentru a obtine același efect. Deoarece tot lichidul este îndepartat, iaurtul grecesc este mai dens și mai acrișor decât iaurtul normal.
Beneficiile iaurtului
Iaurtul, indiferent de consistența, cremozitatea, textura sa este foarte nutritiv și consumul său regulat poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății. De exemplu, s-a descoperit că iaurtul reduce riscul de boli de inimă și osteoporoză, pe lângă faptul că ajută la controlul greutății.
Văzând beneficiile iaurtului, nu ne rămâne decât să-l includem în dieta noastră, nu doar ca mic dejun, gustare sau desert, ci și ca ingredient în numeroase preparate, nu doar dulci, ci și sărate. Iată câteva exemple, oferite de ABC:
Înghețată de iaurt și cocos
- O cutie de lapte de cocos
- 170 de grame de iaurt iaurt grecesc fără grăsime
- 225 de grame de ananas proaspăt bine copt, tăiat în bucăți mici și congelat (nu din conservă)
- O linguriță de extract de vanilie
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- Un praf de sare
- Jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
Vom începe cu ananasul tăiat, pe care l-am congelat în prealabil în bucăți mici. Îl adăugăm în robotul de bucătărie împreună cu laptele de cocos, iaurtul, sarea, vanilia, lămâia și scorțișoara. Opțional, putem adăuga laptele de cocos sub formă de cuburi de gheață, pe care le-am congelat anterior.
Combinăm toate ingredientele într-un blender până obținem o cremă fină. Turnăm amestecul în formele pentru înghețată, acoperim și introducem bețișoarele. Congelăm înghețatele peste noapte înainte de a le consuma.
Pandișpan cu iaurt
- 1 iaurt (păstrați recipientul pentru măsurători)
- 2 măsuri de zahăr brun
- 3 măsuri de făină
- 1 măsură de ulei de măsline
- 3 ouă
- 1 linguriță de praf de copt
- Coajă rasă de lămâie
- Zahăr pudră
Preîncălzim cuptorul la 180ºC. Luăm un iaurt și îl golim într-un bol. Păstrăm recipientul.
Adăugăm trei ouă într-un bol mare și două măsuri de zahăr (folosind recipientul de iaurt). Punem trei măsuri de făină cernută, un plic sau o linguriță de praf de copt, o măsură de ulei de măsline și amestecăm. Adăugăm iaurtul și amestecăm din nou.
Radem puțină coajă de lămâie și, înainte de a pune prăjitura la cuptor, punem un recipient cu apă alături pentru a o face mai pufoasă. Turnăm aluatul în formă și coacem timp de 35 de minute la 180ºC.
Sos de iaurt pentru salate sau preparate de carne
- 1 iaurt grecesc
- 40 de grame de ceapă roșie tocată
- 5 măsline negre
- Sare după gust
- 1 roșie tăiată în cuburi mici
- Coriandru tocat după gust
Pregătim un sos din iaurt, ceapă tocată, măsline negre, sare și muștar. Punem peste salată sau carne. Opțional putem adăuga roșii și coriandru pentru o tentă mexicană.