Cafeaua este, probabil, primul lucru pe care îl aveți în minte în fiecare dimineață. Aceasta pornește creierul prin creșterea energiei, motiv pentru care oamenii din întreaga lume beau, zilnic, aproximativ 500 de miliarde de căni de cafea, potrivit unui articol din 2021 din Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică. Dincolo de aportul de energie, cafeaua s-ar putea, de asemenea, să te facă să mergi la toaletă, imediat ce ajunge în sistemul tău digestiv. Iată, potrivit eatingwell.com, cum explică un medic gastroenterolog acest efect.
De ce cafeaua ajută defecația?
Există numeroase motive pentru care cafeaua te face să te duci la toaletă imediat ce o bei. Acestea sunt cele mai frecvente moduri în care ea afectează sistemul digestive
Cafeaua îți “trezește” colonul și generează… contracții/În circa 4 minute s-ar putea să mergi la toaletă
Mintea ta nu este singurul lucru care doarme în fiecare noapte. Când te culci, funcția ta digestivă încetinește. Iar când te trezești, primul lucru pe care îl mănânci sau bei reactivează sistemul digestiv. Când cafeaua este prima parte a dietei tale zilnice, îți activează instantaneu funcționarea colonului.
Contracțiile musculare și relaxarea sistemului digestiv, cunoscute și sub denumirea de peristaltism, fac corpul să miște alimente prin colon. Conform unei analize din 2020, publicată în revista Nutrients, aceste contracții pot începe în patru minute de la consumul de cafea. Materiile fecale din colon pot începe să se miște spre rect, pe măsură ce restul corpului se trezește.
Cafeaua crește producția de gastrină, un hormon responsabil cu mișcarea alimentelor prin tractul digestiv
Pe măsură ce cafeaua de dimineață îți energizează mintea, de asemenea, pornește numeroase funcții ale corpului. Potrivit unei analize narative din 2022 de la Nutrients, stimulează în mod specific producția de gastrină (unul dintre hormonii responsabili de motilitatea gastrică, adică mișcarea alimentelor prin tractul digestiv).
„Cafeaua poate provoca mișcări intestinale, deoarece conține acizi care cresc hormonul gastrină”, spune dr. Andrew Boxer, medic gastroenterolog.
Gastrina generează contracții musculare involuntare în stomac (peristalsis), care pot provoca mișcare în intestine. Acest efect asupra colonului este bine cunoscut, iar unii medici recomandă pacienților, după o intervenție chirurgicală colorectală, pentru a-și relua mișcarea intestinală, să bea o cafea, conform unui articol din 2022 din Jurnalul Internațional de Boli Colorectale.
Cafeaua stimulează nivelul colecistochininei, un hormon ce mărește motilitatea intestinelor
„Cofeina crește hormonii gastro-intestinali, cum ar fi CCK (colecistokinina), gastrina și motilina, care pot crește motilitatea intestinelor și pot ajuta la contracția mușchilor netezi”, spune Boxer.
Colecistokinina crește, de asemenea, producția de bilă în intestinul subțire pentru a împinge deșeurile mai repede, conform StatPearls. Dacă bei mai multă cafea decât de obicei, cantitatea mai mare de colecistochinină ar putea face ca mișcarea intestinală să aibă loc mai rapid.
Contează momentul zilei în care bei cafeaua?
Momentul zilei în care bei cafea contează, deoarece sistemul tău digestiv este mai sensibil în anumite momente. Sistemul gastrointestinal are o activitate crescută dimineața, pe măsură ce trece de la ritmurile circadiene nocturne la vigilență, conform unui studiu din 2020 publicat în Journal of Clinical Gastroenterology. Dacă bei cafea în timp ce stomacul tău este mai activ, poate duce la mișcări intestinale mai rapide.
Tipul de cafea face diferența?
Tipul de cafea pe care o bei ar putea face diferența în privința mișcărilor tale intestinale. Aceștia sunt câțiva dintre factorii de influență pe care ar trebui să îi luați în considerare înainte de a vă prepara următoarea ceașcă.
Cafea normală sau fără cofeină?
Deși cofeina nu este singura componentă care crește nevoia de a merge la toaletă, este cu siguranță unul dintre factori. Cofeina stimulează mușchii sistemului digestiv, inclusiv a colonului, ceea ce poate crește mișcarea scaunului prin intestine și poate duce la mișcări intestinale mai frecvente.
Ca referință, o ceașcă standard de cafea conține 80 până la 100 de miligrame de cofeină, conform Food and Drug Administration. În funcție de condițiile de sănătate și de toleranța la cofeină, corpul tău poate fi mai mult sau mai puțin sensibil la această cantitate.
Pe de altă parte, cafeaua decofeinizată are cofeină mai puțină sau chiar deloc și, deci este posibil să nu aibă aceleași efecte asupra intestinelor tale. Totuși, unele cercetări au descoperit că și cafeaua decofeinizată te-ar putea ajuta să ai scaun.
Încercă ambele variante de cafea, pentru a vedea diferența dintre simptome și pentru a lua cea mai bună decizie pentru dieta ta zilnică.
Cafea fierbinte sau rece?
Cafeaua fierbinte are cofeină și o putere standard de preparare. Cafeaua cu gheață necesită zaț înmuiat, pentru a extrage o putere concentrată, la preparare, rezultând o cafea tare, intensă. Cafeaua intensificată poate crește producția de hormoni mai direct și poate provoca contracții ale colonului care duc la mișcări intestinale.
Este în regulă să te bazezi pe cafea pentru procesul de defecație?
Cafeaua te ajută să ai scaun, așa că te poți baza pe ea atunci când ești constipat? La urma urmei, numai în SUA, 16% dintre adulți se confruntă cu simptome de constipație, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi.
Precauții de luat în considerare atunci când bei cafea
Dacă sunteți deja sensibil la cafea, consumul de ice coffee (cafea rece) poate duce doar la reacții adverse neplăcute, cum ar fi crampe, diaree sau gaze. De asemenea, poate introduce prea multă cofeină în organismul tău, îngreunând somnul și crescând riscul de a experimenta alte simptome legate de cofeină, cum ar fi nervozitatea și accelerarea inimii.
Consumul excesiv de cofeină afectează și tensiunea arterială. Intră în fluxul sanguin și provoacă vasoconstricție, conform unui studiu din 2019 în Nutrition Research Reviews. A trăi cu tensiune arterială ridicată, în mod constant, ar putea spori riscul de afecțiuni cardiace cronice, mai ales dacă aveți alți factori de risc, cum ar fi antecedentele familiale. În plus, cofeina ar trebui să fie limitată în timpul sarcinii și alăptării.