Dan Herțeg, fermier din Arad: „Nu mi se pare firesc să se schimbe regulile în timpul jocului. Avem nevoie de mai multă predictibilitate. Eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din sectorul agricol va fi o grea lovitură pentru noi, fermierii”

Sursa foto: captură video Revista Ferma Sursa foto: captură video Revista Ferma

Fermierul Dan Herțeg, din Semlac, județul Arad, atrage atenția asupra provocărilor majore cu care se confruntă agricultura românească, subliniind nevoia urgentă de predictibilitate și sprijin legislativ adecvat.

„Nu mi se pare firesc să se schimbe regulile în timpul jocului. Avem nevoie de mai multă predictibilitate. Eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din sectorul agricol va fi o grea lovitură pentru noi, fermierii, care şi aşa aveam dificultăţi în a ne găsi oameni cu care să lucrăm”, a declarat Dan Herțeg, pentru Revista Ferma. 

Reforma PAC și impactul asupra agriculturii românești

Viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) este un alt subiect care îl îngrijorează pe fermier. Herțeg consideră că România nu este suficient de bine pregătită pentru a-și apăra interesele în cadrul acestor discuții europene. „Faptul că discuțiile despre reforma PAC au început deja și România nu pare să-și apere interesele este înfricoșător. Dacă nu ne mișcăm strategic, după 2027 situația fermierilor români s-ar putea complica și mai mult”, avertizează el.

Producții bune, dar cu eforturi mari

În ciuda problemelor legislative și economice, anul 2024 a fost unul „mediu spre bun” pentru ferma lui Dan Herțeg. Fermierul a reușit să găsească soluții pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire.

„Eu am dat grâul cu 1,35 lei/kg. E adevărat, însă, că la culturile de primăvară abia mi-am scos cheltuielile. La porumb am încheiat chiar pe zero. Noroc că am avut acea suprafaţă irigată. La floare, cu puţin am ieşit pe plus. Ne-am scos în schimb cu grâul şi rapiţa, unde am înregistrat producţii bune şi în condiţii de lucru cu economii de combustibil şi costuri foarte bine gestionate”, explică el.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Dacă s-ar da 25 de euro subvenţie de la stat pe tona de grâu produsă, am scăpa şi de evaziunea fiscală şi am susţine economia reală”

Herțeg susține că măsurile guvernamentale ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea agriculturii și la consolidarea economiei reale. O soluție propusă de acesta este acordarea unei subvenții directe pentru producția de grâu.

„Dacă s-ar da 25 de euro subvenţie de la stat pe tona de grâu produsă, am scăpa şi de evaziunea fiscală şi am susţine economia reală. Iar în caz de calamitate să se mai ofere ceva despăgubiri. În felul acesta şi statul ar avea numai de câştigat pentru că am elimina evaziunea”, a concluzionat fermierul din Semlac.

Un an plin de incertitudini, dar și de speranțe

Dan Herțeg privește înainte cu realism, conștient de dificultățile ce vor urma, dar și cu speranța că agricultorii români vor găsi sprijinul necesar pentru a depăși provocările. „Ne dorim ploi la timp și legi coerente”, este mesajul fermierului, un apel direct către autorități și decidenți politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *