Curiozități agrifood: Preparatul cel mai iubit și mai popular de pe pământ are cea mai controversată origine

hamburger origine colaj foto g4food.ro

Hamburgerii au legătură cu orașul german Hamburg? Cum nu prea iese fum fără foc – mai ales că intră și grătarul în discuție, numele ar putea explica originea lor, dar nu toată lumea e de acord.

Versiunea cea mai acreditată legat de originea acestui preparat atât de popular este că hamburgerii s-au născut în jurul anului 1800 pe unele nave care duceau emigranții din Europa înspre Statele Unite. Mai precis, era vorba de un fel de chiftele mai mari gătite pe grătar și servite între două felii de pâine. Navele unde erau servite aparțineau companiei Hamburg Line și de aici denumirea.

O altă ipoteză este aceea că emigrații din Europa preparau acest soi de chiftele de mari dimensiuni și economice – pentru că se foloseau toate tipurile de carne, și le numeau hamburger steak. De unde, prescurtând, a rămas hamburger.

Pare că ulterior s-a răspândit rapid printre emigranți, pentru ca apoi să devină un preparat foarte popular pe tot teritoriul american. Dar americanii nativi nu sunt de acord cu această versiune și spun că este un preparat care își are originea în Mexic. Ba chiar, Betty Brown,  membru al Congresului american, la un moment dat a depus un proiect de lege pentru a oficializa originea presupus mexicană a hamburgerului. Însă propunerea a eșuat, după ce a stârnit protestele locuitorilor din Connecticut, care, la rândul lor, își reclamă, paternitatea hamburgerului.

Dealtfel, în Statele Unite, lista celor care de-a lungul timpului au pretins a fi vândut prima dată acest tip de preparat e foarte  lungă. Printre ei, Frank și Charles Menches, care spuneau că ei au propue în premieră acest fel din carne tocată în 1885 la un târg din Hamburg, New York.

Alt grup susține că inventatorul hamburgerului ar fi Walter Anderson din Wichita, Kansas. El a fost primul care a standardizat felul în care erau vânduți hamburgerii: cu felii de pâine dulceagă. Se întâmpla în 1915. Din acest punct încolo, istoria e cunoscută. În jurul anilor 1920 au început să apară primele localuri fast food, exact pe valul popularității hamburgerilor. Frații McDonald aveau să revoluționeze apoi conceptul abia în 1940.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *