Auzim des despre alimente retrase din comerț din cauza prezenței aflatoxinelor. De ce asta? Aflatoxinele sunt substanțe toxice care contaminează în special unele alimente uscate și incorect conservate și derivă din anumite ciuperci, numite Aspergillus – mucegaiul comun.
Care nu sunt altceva decât mucegaiul pe care îl vedem pe alimente precum cereale, boabe sau măcinate, sub formă de făină, leguminoase, fructe oleaginoase, semințe și condimente. La fel, și pe pâinea incorect conservată și care prinde mucegai.
Aflatoxinele sunt clasificate printre agenții cancerigeni siguri pentru oameni, sunt genotoxice – adică pot genera mutații la nivelul ADN-ului – și pot provoca cancer hepatic. Intoxicații cu aflatoxine pot fi acute, simptomatice, foarte rar, sau cronice, silenzioase, mai dese și mai riscante.
Motiv pentru care în statele cu o civilizație mai avansată, printre care și țările UE, trebuie respectate norme legale foarte precise pentru recoltarea, procesarea și conservarea alimentelor care prezintă acest tip de risc, adică cele enumerate mai sus.
Mai jos o listă cu alimentele pe care se poate regăsi mai frecvent mucegaiul Aspergillus, printre ele fiind și cele de care auzim uneori că au fost retrase de la comercializare:
-cereale: porumb, orez, grâu, secară, orz, quinoa, hrișcă
-leguminoase: soia, fasole, arahide
-semințe oleaginoase: semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan, chia, cânepă, in
-fructe oleaginoase: migdale, nuci, caju, fistic
-condimente: piper, ardei iute, curcuma
-altele: smochine, cacao, cafea, lapte (dacă animalul este hrănit cu furaje contaminate), pâine, cartofi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: