Uneori e considerat cedru, alteori, lămâie, însă se numește, metaforic, mâna lui Buddha și este unul dintre cele mai neobișnuite citrice din lume. Numele său botanic este Citrus medica var. sarcodactylus, unde ultimul termen face referire în mod specific la „degetele unei mâini”. La nivel internațional, acest fruct este cunoscut sub numele de Buddha’s hand sau fingered citron și este de origine din Extremul Orient, ca multe alte citrice. Însă poate fi cultivat și în ghiveci, la interior, motiv pentru care îl regăsim în multe zone cu climă caldă din Europa. Fie și în scop ornamental, merită încercat.
Arborele, care rămâne verde tot timpul anului, are nevoie de soare, temperatură relativ constantă și un sol bine drenat, chiar dacă e cultivat în ghiveci. În funcție de soi, „degetele” pot fi mai mult sau mai puțin deschise și pot varia ca număr – între 5 și 20 pe un singur fruct. Forma sa este rezultatul unei mutații genetice.
Asocierea cu Buddha provine din faptul că este folosit în contextul unor ritualuri și este considerată o plantă aducătoare de noroc. Dincolo de valența sa ornamentală, este și comestibil și are calități diferite de ale lămâilor obișnuite: partea albă este mult mai puțin amăruie, motiv pentru care poate fi folosit în multe combinații de salată. Dar și coaja este foarte aromată și poate fi rasă sau folosită în infuzii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: