Consumatorii europeni nu mai sunt dispuși să înghită orice! Ei sunt tot mai pretențioși față de alimentele ajunse pe piață și se orientează către oferta care răspunde cel mai bine preocupărilor, concepțiilor și stilului lor de viață. În felul acesta, opțiunile lor influențează producția de hrană, determinând fermierii, procesatorii și comercianții să țină pasul cu noile exigențe.
Un studiu publicat recent de Comisia Europeană relevă că 35% din repondenții unui chestionar s-au declarat preocupați de reziduurile de pesticide, antibiotice, alte tipuri de poluanți și de prezența aditivilor în alimente. Jumătate din cei chestionați au răspuns că sunt interesați să obțină informații despre originea produselor și siguranța acestora pentru consum.
Creatorii noilor tehnologii au venit în sprijinul acestui interes și au conceput și scos pe piață aplicații cu ajutorul cărora clienții pot afla o mulțime de informații despre conținutul și traseul hranei. Clienții pot evita astfel sucurile cu conținut prea mare de zahăr sau produsele cu conținut ridicat de sare sau foarte aditivate.
Totodată, noile preocupări pentru salvarea mediului natural, pentru schimbările climatice și pentru bunăstarea animalelor vor influența deciziile alimentare ale europenilor. Aceștia vor putea scădea, de pildă, consumul de carne de vită și de porc, dar se vor orienta către consumul de carne de pasăre. De asemenea, este de așteptat să crească numărul consumatorilor vegani, mai ales în rândul generațiie tinere, în Germania, Franța, Italia și Polonia segmentul acesta depășind deja 8%. Consumul de alimente cu conținut de proteine vegetale va crește în defavoarea consumului de alimente cu proteine animale.
Concepțiile ecologiste vor determina consumatorii să caute cu mai mult interes alimentele certificate organic.
Aceste noi orientări vor avea impact asupra sectorului agro-alimentar, determinând fermierii și procesatorii să ia decizii adecvate. Probabil vor crește investițiile în fermele de păsări, vor fi aplicate tehnologii prietenoase cu mediul natural și numărul fermelor certificate bio va crește. De asemenea, procesatorii vor fi nevoiți să revină la metode tradiționale de producție.
Stilul de viață al consumatorilor va influența, de asemenea, sectorul alimentar european. Aflați mai toată ziua la birou, angajații europeni vor prefera sistemul de catering, fiind interesați de meniurile gătite și de salate proaspete.
Fermierii și procesatorii vor fi nevoiți să țină cont de noile tendințe.
Comentarii