Se poate întâmpla oricui să cumpere mai multă pâine decât se mănâncă în următoarele 24-48h, la fel cum se poate întâmpla ca ea să nu ajungă. În ambele situații, ne vine în ajutor metoda congelării pâinii – este recomdandată de comunitatea nutriționistilor. Mult mai bună decât cea a conservării în frigider, total nerecomandată, inclusiv pentru că se poate întări mult mai ușor.
Iată câteva mici secrete ca să o putem facem cât mai bine, potrivit publicației cookist.it. Este una din metodele de a evita risipa, nu singura. Metoda congelării permite ca atunci când o scoatem din congelator și o trecem puțin prin cuptorul cald, pâinea să redevină ca abia scoasă din cuptor, crocantă și aromată.
Cum se congelează pâinea
În primul rând, este recomandată congelarea imediat când e proaspătă. Mai exact, la maxim 12 ore de la cumpărare, dacă e vorba de pâine proaspătă achiziționată în ziua în care a fost făcută. În acest fel, se va congela înainte să înceapă să se întărească și să își piardă calitățile organoleptice: gust, miros, culoare.
Punga de hârtie în care de regulă se vinde pâinea nu este potrivită pentru a o și congela. În ea, pâinea se usucă, inclusiv dacă e congelată – sunt făcute tocmai ca pâinea să respire. În locul lor, trebuie folosite pungile obișnuite pentru congelator, din plastic alimentar. Sau, la limită, folie de celofan sau folie de aluminiu.
Care sunt cantitățile potrivite? Mai bine mai multe pungi și mai mici, sau dacă sunt mai mari putem decongela apoi doar cât avem nevoie. Dar și mai important este să o congelăm felii, se va decongela mult mai repede.
Dacă avem obiceiul de a congela în mai multe etape, este recomandată o mică etichetă, astfel încât să o consumăm ulterior în ordinea datelor, începând cu cea mai din urmă. În linii mari, se recomandă să nu fie ținută mai mult de trei luni în congelator.
Cum se decongelează pâinea
O bună decongelare este decongelarea lentă, la temperatura camerei iarna, și în frigider vara. Dacă am congelat-o felii, o felie se decongelează în circa 1h sau chiar mai puțin. Întreagă, ceva mai mult în funcție de format.
Dacă însă ne grăbim și nu avem acest timp, se poate și la microunde sau în cuptorul normal. Cuptoarele cu microunde au în general funcția de decongelare, care se poate folosi și pentru pâine. În general, la microunde e mai bine un timp mai scurt la putere mai mare, decât invers, când riscă să fie prea umed la interior.
Dacă folosim cuptorul obișnuit, pe gaze sau electric, e nevoie de circa 10 minute la circa 100 de grade pentru a avea o pâine identică celei abia scoase din cuptor la momentul coacerii.