După mai multe controverse cu privire la posibilele pericole asociate utilizării aliminiului în bucătăroe, Ministerul Sănătății din Italia a intervenit oferind o serie de clarificări. Da, aluminiul poate fi potențial periculos dacă este utilizat incorect. Însă, dacă este folosit corect și în condițiile de siguranță, nu prezintă niciun risc, scrie publicația cookist.it.
Aluminiul este unul dintre cele mai utilizate materiale în bucătărie, atât pentru gătirea cât și pentru păstrarea alimentelor. Fie sub formă de folie, fie tăvi de unică folosință sau oale și tigăi, este un metal foarte versatil și practic, pentru că este ușor și pentru că are capacitatea de a conduce foarte ușor căldura..
Totuși, de câțiva ani, au apărut unele polemici legate de utilizarea aluminiului în siguranță în contact cu alimentele. Dacă este folosit greșit și ingerat în cantități excesive, acest metal poate deveni toxic pentru organism. Care în ce condiții se poate întâmpla asta?
Aluminiul ingerat nu este periculos în cantități mici
Aluminiul este un metal ușor care se găsește în mod natural în natură: este prezent în roci, minerale și plante, dar se regăsește chiar și în aer, motiv pentru care absorbim zilnic, fără să ne dăm seama, cantități mici din acest metal. Iar acest fapt este indirect și un răspuns la ntrebarea de mai sus. În cantități mici, aluminiul nu este dăunător organismului.
Așadar, nu este un element toxic în absolut, dar poate deveni periculos dacă este ingerat în cantități care depășesc limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății. Depășirea acestei limite poate cauza probleme, în special pentru sistemul nervos și rinichi, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile, precum copiii sau femeile însărcinate.
După cercetări și studii, OMS a stabilit limita la 60 mg pe zi, o valoare destul de ridicată, având în vedere că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a constatat că, în medie, consumăm doar aproximativ 6 mg de aluminiu pe zi.
Cum poate fi folosit în siguranță?
Problema principală în legătură cu alimentele se naște din faptul că, atunci când intră în contact cu anumite alimente sau în timpul gătitului, aluminiul eliberează particule care migrează în mâncare. Acestea cresc doza zilnică de aluminiu ingerat. Transferul aluminiului este favorizat de temperaturile ridicate, contactul cu alimentele acide sau sărate și depozitarea prelungită.
Deși aluminiul este folosit nu doar pentru foliile sau tăvile de unică folosință, ci și pentru tigăi, oale, tăvi și alte recipiente, acest lucru nu înseamnă că trebuie exclus complet din bucătărie. Totuși, este important să fie folosit corect.
Iată recomandările oferite de autoritățile sanitare italiene.
1.Verifică întotdeauna eticheta recipientelor din aluminiu. Acestea trebuie să indice clar că sunt sigure pentru contactul cu alimentele și să includă eventualele instrucțiuni de utilizare.
2.Monitorizează timpul de depozitare: dacă nu depășește 24 de ore, poți păstra alimentele în aluminiu la orice temperatură. Dacă depășește 24 de ore, este mai bine să le depozitezi la frigider sau congelator. Legumele uscate, cafeaua, ciocolata, condimentele și pastele uscate pot fi păstrate la temperatura camerei pentru mai mult de 24 de ore.
3.Evită utilizarea aluminiului pentru alimente foarte acide sau sărate (conservele în oțet, alimentele marinate, codul sărat, anșoa, lămâile, portocalele, oțetul), deoarece acestea absorb mai ușor particulele de aluminiu.
4.Evită contactul aluminiului cu alimente foarte fierbinți pentru o perioadă îndelungată, deoarece temperaturile ridicate facilitează eliberarea particulelor. Este, prin urmare, nerecomandat a folosi folie de aluminiu cu alimentele așezate direct pe ea, la cuptor.
5.Nu reutiliza recipientele de unică folosință din aluminiu.
6.Nu zgâria oalele sau tigăile care conțin aluminiu și nu le curăța cu produse abrazive.
7.Nu folosi aluminiul în cuptorul cu microunde, nici direct pe flacără sau plite. Poți folosi tăvile de unică folosință omologate pentru cuptor, dar numai dacă pe etichetă este specificat acest mod de utilizare.