Războiul ruso-ucrainean a perturbat în mod semnificativ exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la produsele alimentare și la exacerbarea insecurității alimentare la nivel global, transmite publicația Christian Science Monitor. Deși un acord multinațional privind comerțul cu cereale a oferit inițial o oarecare ușurare, retragerea Rusiei din acord în iulie 2023 a reaprins îngrijorările.
Totuși, în ultimul an, Ucraina a reușit să stabilească un coridor de transport maritim sigur în Marea Neagră, permițând exporturilor sale de cereale să se apropie de nivelurile de dinainte de război. Un factor-cheie în acest succes a fost dezvoltarea de către Ucraina a unor drone maritime fără echipaj, precum Magura V5 și Sea Baby. Acestea au fost extrem de eficiente, scufundând numeroase nave militare rusești și obligând Rusia să-și retragă marina din porturi importante, precum Sevastopol din Crimeea.
Din cele 80 de nave de război pe care Rusia le avea în Marea Neagră înainte de invazie, cel puțin o treime au fost distruse sau dezactivate, potrivit armatei ucrainene. O mare parte din aceste pagube au fost provocate de drone maritime. Moscova nu poate contracara deocamdată aceste vehicule acvatice agile, greu de detectat și eliminat.
„Aceste drone sunt ca o praștie în mâinile ucrainenilor, în timp ce se confruntă cu Goliatul rusesc”, a declarat Daniel Fiott, șeful Programului de Apărare de la Brussels School of Governance.
Această strategie maritimă a permis Ucrainei să reia exporturile substanțiale de cereale. De exemplu, în aprilie 2024, Ucraina a exportat 6,3 milioane de tone de cereale, cel mai mare nivel lunar de la începutul războiului. Această evoluție este vitală nu numai pentru fermierii ucraineni, ci și pentru securitatea alimentară globală, deoarece cerealele ucrainene sunt esențiale pentru multe țări în curs de dezvoltare din regiuni precum Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est.
Dronele maritime, care seamănă cu mici ambarcațiuni rapide și sunt capabile să transporte o cantitate semnificativă de explozibili, au diminuat considerabil capacitatea operațională a marinei rusești în Marea Neagră.
Această tehnologie de apărare inovatoare demonstrează capacitatea Ucrainei de a-și exploata capacitățile industriale în timpul războiului.