Cum explică fermierul Mihai Horvat de ce în România a crescut cantitatea de lapte colectată de procesatori, cel mai mare procent din Uniunea Europeană

Cum explică fermierul Mihai Horvat de ce în România a crescut cantitatea de lapte colectată de procesatori, cel mai mare procent din Uniunea Europeană Cum explică fermierul Mihai Horvat de ce în România a crescut cantitatea de lapte colectată de procesatori, cel mai mare procent din Uniunea Europeană

Lantulalimentar.ro a anunțat recent, în premieră, că în România a fost înregistrat cel mai mare procent de colectare a laptelui de vacă din Uniunea Europeană: 12%, în intervalul ianuarie – iunie 2023, față de ianuarie – iunie 2022. 

Informația a fost prezentată și de publicația maghiară Vilaggasdasag, care a analizat într-un articol mai amplu evoluția sectorului laptelui din România, articol asupra căruia lantulalimentar.ro a făcut câteva observații, bazate pe date statistice oficiale. 

Care să fie însă explicația unei creșteri procentuale atât de mari, în România, în prima jumătate a anului 2023, față de aceeași perioadă a anului 2022, mai ales că prețul laptelui a scăzut constant începând cu decembrie 2022, până în mai 2023?

Ce explicație oferă fermierul Mihai Horvat, membru al Cooperativei Someș – Arieș?

”Prețul laptelui a fost sus, unii crescători de lapte au primit și peste 3 lei per litru, în a doua jumătate a anului 2022. Am intrat în prima lună a iernii cu aceste prețuri bune și foarte bune și am crezut, noi, crescătorii de vaci pentru lapte, că prețul se va menține sus. Prin urmare, am ținut animalele în fermă, chiar și reformele, toate vacile care mai puteau oferi lapte, pentru a avea cantitate mai mare de livrat către procesatori. Prețul a început însă să scadă treptat. De la 1 martie, fermierii au depus cererile unice de plată la APIA și au inclus și vacile pentru lapte la care, în mod obișnuit, ar fi renunțat. Speranța lor a fost că prețul laptelui, în ciuda scăderii din ianuarie – februarie 2023, va rămâne totuși sus, chiar dacă era în scădere față de vârful atins în decembrie 2022. Vacile declarate la APIA trebuie menținute în fermă o perioadă de patru luni, pentru ca subvențiile să poată fi încasate. Deci, fermierii nu le-au mai putut vinde, au fost obligați să le păstreze în fermă. În aprilie și mai prețul laptelui a continuat să scadă, dar fermierii au predat mai mult lapte, provenit și de la vacile pe care nu le-au mai vândut. Așa se explică de ce procentul de colectare în România a fost atât de mare, în prima jumătate a acestui an. Vaci mai multe rămase în ferme, lapte mai mult livrat la procesatori”, a explicat Mihai Horvat, pentru lantulalimentar.ro.

Mihai Horvat, facebook

”Să vedeți după ce va expira perioada de retenție în ferme, cum va scădea colectarea laptelui”, a mai precizat fermierul. 

Date statistice europene ar putea confirma explicațiile fermierului din județul Cluj. În România, în perioada ianuarie – martie, abatorizarea bovinelor a înregistrat o scădere cu 11% față de același interval al anului 2022. Acest procent poate reflecta decizia fermierilor de a păstra în ferme vaci pentru lapte, pentru a crește producția de lapte. 

Prețul laptelui a atins cel mai jos nivel în luna mai, 35,14 euro/100 kg ( aprox. 1,70 lei/litru ).

foto cover Mihai Horvat facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Salutare

    Interesant efect al reactiei la piata in contextul institutional al subventionarii. Sau, din alt unghi de vedere, lapte din Romania, ar fi si mai mult, în piață, dacă prețul la colectare ar fi mai mare. De regula laptele din import ocupa cota – la procesare – neocupată de fermierii locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *