Cum descrie un apicultor simplu din Prahova situația gravă în care se află albinele, afectate de pesticide: Le găsești pe scândura de zbor cu „limba scoasă” / Trompa aia cu care scot ele mierea e scoasă, semn că sunt otrăvite

apia, apicultori, cereri de plata, albine Sursa foto: Pixabay/xiSerge

O familie de apicultori s-a stabilit cu camioanele de albine, pentru o vreme, într-o zonă de deal din județul Prahova. Stroe Eremia este un apicultor din tată în fiu, așa cum spune chiar el. Bărbatul ne-a povestit de unde a început totul. Bunica lui a primit cadou stupi și s-a îngrijit de ei, pe urmă unchiul lui s-a ocupat mai departe, apoi i-a preluat un frate de-al său, iar în final au ajuns la el. Eremia face apicultură împreună cu copiii lui. Cu zâmbetul pe buze spune că, în prezent, mai mult se ocupă băieții lui de albine, iar el este mai degrabă un „paznic”.

Fără a-i pune vreo întrebare, Stroe Eremia începe direct prin a ne spune problemele cu care se confruntă albinele. Acesta susține că stupii nu s-au dezvoltat normal. „Era o vreme când creștea puietul, când pleca la salcâm. Era stupul plin, iar acum când să plece la salcâm nu prea are populație”, a spus el. Deoarece rapița din zonă este stropită cu tot felul de substanțe, multe albine au murit, potrivit lui.

Eremia spune că problemele încep odată cu venirea primăverii, când toată lumea stropește pomii „cu flageta în spinare”, și nu se ține cont de faptul că înainte de stropire ar trebui să înceapă să cadă florile de la pomi, pentru că altfel albina vine să polenizeze și moare. Așa scade populația din stupi. „Oamenii nu înțeleg treaba asta, fiecare e pe cont propriu, nu pricep. Nici cârmuitorii țării nu prea înțeleg”, a spus Stroe Eremia.

Apicultorul ne povestește mai departe cum sunt folosite pesticidele, ca să omoare anumite „gângănii și să facă producție”. Ceea ce este de neînțeles, spune el, este că înainte aceste substanțe erau prietenoase cu albina, lucru care nu se mai întâmplă în zilele noastre.

„Acum degeaba dați bani europeni să se înmulțească albinele, pentru că le omorâm tot noi”, susține Eremia. Apicultorul a spus că a fost anul trecut într-o zonă unde era floarea-soarelui, iar pe jos acesta afirmă că „mirosea a hoit” de la albinele moarte pe lângă stupi.

Situația este din ce în ce mai gravă

În ultimii ani, utilizarea pesticidelor și a altor substanțe chimice a afectat foarte mult – câteodată le-a înjumătățit – efectivele de albine, potrivit lui Eremia.

Apicultorul ne descrie cum găsește albinele afectate de chimicale. Potrivit lui, acestea se află pe scândura de zbor sau în fața stupului cu „limba scoasă”.„Trompa aia cu care scot ele mierea e scoasă, semn că [albina] e otrăvită, nu trebuie să te mai duci undeva, la un laborator să spună că e otrăvită, o știi.”, explică el.

Eremia ne mai povestește cum a fost într-o zonă unde erau tei „și încă nu înflorise teiul”, iar oamenii au stropit niște livezi de meri, pruni, iar pe sub acești pomi era floră spontană. Înainte de stropire, aceste plante ar trebui să fie cosite, pentru a fi protejați polenizatorii. „Cum nu s-a întâmplat acest lucru, albinele s-au dus la păpădie și la alte plante care au mai fost pe acolo.” Ca urmare, toată scândura de zbor devenise neagră de albine moarte.

Stroe Eremia împreună cu mai mulți apicultori din zonă au chemat televiziunea în speranța că așa vor reuși să rezolve ceva, dar fără efecte. „N-au strâns pe nimeni de urechi. Ca peste tot… nu e nimeni să-i ia de mânecă (pe cei care stropesc astfel – n.r.). A… să nu le zicem nimic, că la alegeri, nu ne mai aleg, nu? Ăsta e mersul lucrurilor la noi”, a mai adăugat Eremia.

apicultori, familii de albine, albine, ulei

Stroe Eremia și stupii săi.

De ce mulți oameni renunță la stupărit? „Dacă nu ai ucenicie, n-ai cum să înveți meseriile astea”

Situația este din ce în ce mai gravă, ne spune apicultorul, care afirmă că mulți oameni au renunțat la stupărit. Au fost o mulțime de tineri care n-au știut cum funcționează stupii, au luat fonduri europene, au cumpărat stupi și n-au știut să-i întrețină. „Dacă nu ai ucenicie, n-ai cum să înveți meseriile astea, ca și la medicină. Dacă nu ești pe teren cu cineva care știe meseria, n-ai să rezolvi problema asta”, a spus Stroe Eremia.

Spre exemplu, Stroe Eremia ne mai povestește cum păduchii, „că-s vreo două-trei neamuri, că au apărut unii pe care îi are și-n gușă acum albina”, se înmulțesc, iar dacă-i pui în stup niște benzi cu Mavrik (insecticid pentru combaterea dăunătorilor, prietenos cu albinele) „ea caută să o dea [banda] afară, o prinde cu trompa și trage de ea. Și trăgând de ea, se duce în saliva ei [substanța] și omoară parazitul dinăuntru, dar oamenii nu știu să facă treaba asta. Îi dau doar niște puf-puf…”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește locurile curate pentru albine, ne spune că acestea există acolo unde nu circulă omul: „Cred că găsim pe undeva prin păduri pe unde nu circulă nimeni. Vine ursu’ acolo și acum mai nou șacalii.”

Întrebat care este implicarea autorităților în aceste proceduri și dacă apicultorii sunt anunțați când sunt tratate culturile dintr-o zonă, acesta ne spune că foarte rar se întâmplă acest lucru. Cei care aplică tratamente „se duc și fac o hârtie la primărie”, anunță că sunt în zonă, iar abia după ce se stropește vine cineva și îi anunță pe apicultori. „Acum degeaba mă anunți că e ca și cum ai lansat deja racheta și trebuie să mă lovească”, a mai adăugat Stroe Eremia.

După cum ne spune apicultorul, în țara noastră este imposibil să le interzici fermierilor să folosească anumite substanțe în zonele cu multe albine. „La noi în țară nu se poate interzice nimic”, a spus el, resemnat.

„Dacă ar muri albina de scârba la ăștia care cârmuiesc țara, n-ar mai fi deloc (râde) albine. De la ei pornesc toate treburile. Dacă te duci la ei să le spui ceva, nu te înțeleg, nu te ascultă nimeni”, a mai adăugat apicultorul. Eremia spune că dacă se continuă așa, mâine-poimâine nu vom mai avea ce să mâncăm: „Bălăriile astea care cresc pe câmp, trifoiul și astea, dacă nu sunt polenizate, nu se mai înmulțesc.”

Apicultorul ne spune cu nu se poate face polenizare artificială.

Pentru ca albinele să prospere în România, apicultorul consideră că oamenii ar trebui să se gândească la viața noastră. „Se știe că fără polenizare nu se fac fructe”, a spus acesta.

Stroe Eremia susține că lumea avea altă înțelepciune în trecut, dar acum majoritatea sunt de părere că „dacă nu-s ale mele gâzele, nici nu trebuie să mă intereseze”.

Notă: Dacă sunteți apicultor, vă rugăm să ne semnalați problemele cu care vă confruntați. Utilizarea pesticidelor și a altor substanțe periculoase pentru albine a devenit fenomen generalizat în România, care pune acest business în pericol? Vă rugăm să formulați propuneri de rezolvare a problemei la adresa de e-mail adrian.popa@g4media.ro. De asemenea, ne puteți lăsa datele de contact în cazul în care doriți să discutăm.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *