Cum cel mai mirositor fruct din lume face cafeaua mai scumpă

Durian Foto: Szefei | Dreamstime.com

Cât înseamnă prea mult pentru o doză de cofeină? Prețuri precum 5 lire sterline la Londra sau 7 dolari la New York pentru o ceașcă de cafea pot fi de neconceput pentru unii – dar ar putea deveni în curând o realitate datorită unei „furtuni perfecte” de factori economici și de mediu în cele mai importante regiuni producătoare de cafea din lume.

Costul boabelor neprăjite comercializate pe piețele globale este acum la un „nivel istoric ridicat”, spune analistul Judy Ganes. Experții dau vina pe un amestec de culturi cu probleme, forțe de piață, stocuri epuizate – și cel mai mirositoare fructe din lume.
Deci, cum am ajuns aici și cât de mult va afecta latte-ul tău de dimineață?
În 2021, un îngheț ciudat a distrus culturile de cafea din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe Arabica – cele utilizate în mod obișnuit în cafeaua preparată de cafenele.
Acest deficit de boabe de cafea a însemnat cumpărătorii s-au îndreptat către țări precum Vietnam, principalul producător de boabe Robusta, care sunt utilizate de obicei în amestecuri instant.
Dar fermierii de acolo s-au confruntat cu cea mai mare secetă din regiune din aproape un deceniu.
Schimbările climatice au afectat dezvoltarea plantelor de cafea, potrivit lui Will Firth, un consultant de cafea cu sediul în Ho Chi Minh City, impactând la rândul său randamentele boabelor. Și apoi fermierii vietnamezi s-au orientat către un fruct mirositor și galben – durianul.

Fructul – care este interzis în transportul public în Thailanda, Japonia, Singapore și Hong Kong din cauza mirosului său – se dovedește popular în China.
Și fermierii vietnamezi își înlocuiesc recoltele de cafea cu durian pentru a profita de această piață emergentă.
Cota de piață a durianului Vietnamului în China aproape s-a dublat între 2023 și 2024, iar unii estimează că recolta este de cinci ori mai profitabilă decât cafeaua.

Pe măsură ce au inundat China cu durian, exporturile de cafea Robusta au scăzut cu 50% în iunie comparativ cu iunie precedent, iar stocurile erau acum „aproape epuizate”, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei.

Exportatorii din Columbia, Etiopia, Peru și Uganda au intensificat activitatea, dar nu au produs suficient pentru a relaxa piața.

Felipe Barretto Croce, CEO al FAFCoffees din Brazilia, este de acord că consumatorii simt la buzunar creșterea prețurilor.
Dar el susține că acest lucru se datorează „în mare parte costurilor inflaționiste în general”, cum ar fi chiria și forța de muncă, mai degrabă decât costului boabelor de cafea. Consultanții Allegra Strategies estimeaza ca boabele contribuie cu mai putin de 10% din pretul unei cani de cafea.

„Cafeaua este încă foarte ieftină, ca bun de lux, dacă o faci acasă”. El mai spune că creșterea costului boabelor de calitate inferioară înseamnă că cafeaua de înaltă calitate poate fi acum văzută ca o valoare mai bună.
„Dacă intri într-o cafenea de specialitate din Londra și iei o cafea, față de o cafea la Costa Coffee, diferența [de preț] dintre acea ceașcă și cafeaua de specialitate este mult mai mică decât era înainte”.
Dar există speranță de reducere a prețurilor la orizont.

Viitoarea recoltă de primăvară din Brazilia, care produce o treime din cafeaua mondială, este acum „esențială”, potrivit domnului Croce.
„Toată lumea se uită la momentul când vor reveni ploile”, spune el. „Dacă revin devreme, plantele ar trebui să fie suficient de sănătoase, iar înflorirea ar trebui să fie bună”. Dar dacă ploile vin abia în octombrie, adaugă el, previziunile privind randamentul pentru recolta de anul viitor vor scădea și stresul pieței va continua.
Pe termen lung, schimbările climatice ridică provocări serioase pentru industria mondială a cafelei.

Foto: Szefei | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *