„Ieri am fost la supermarket și am descoperit că a-i face fericiți pe cei trei copii ai mei la masă este extrem de simplu. E suficient să cumpăr crenvurștii X de la supermarketul Y. Pachetul conține 10 crenvurști de 100 g fiecare și este vândut la prețul de 2,59 €. Cu puțin ketchup și maioneză, reușesc să pregătesc o masă pentru întreaga familie, atât pentru prânz, cât și pentru cină, a doua zi. Dar găsesc crenvurști la același preț și în alte supermarketuri sau magazine de tip discount. Mă întreb însă cum este posibil să fie vândute produse pe bază de carne la prețuri atât de mici? Sunt mai ieftine decât conservele pe care le cumpăr pentru câine. Ce fel de carne conțin acești crenvurști?”
Întrebarea a fost adresată de o cititoare unei publicații indipendente italiene cu profil gastro-alimentar, Il Fatto Alimentare. Dar este o situație obișnuită de viață, mulți oameni cumpără acest tip de produs pentru că sunt comozi și rapid de preparat, dar și pentru că de multe ori ne punem întrebări similare dar în final rămanem tmai mult sau mai puțin nelămuriți.
„Carne separată mecanic”
Iată ce răspunde publicația. „Întrebarea este interesantă, deoarece, în ziua de azi, cu această sumă poți cumpăra foarte puține produse din supermarket, iar aici vorbim despre un produs care conține 91% carne de pui și curcan, alături de apă, un praf de sare, fibre, amidon și coloranți. Cum este posibil? Secretul constă în calitatea cărnii separate mecanic, care, potrivit unor opinii, nici nu ar trebui numită carne, având în vedere că fibrele musculare sunt aproape complet distruse”.
„Să ne imaginăm un aparat uriaș de tocat carne, alimentat cu carcase de pui și curcan. Carcasele reprezintă oasele și cartilajele care rămân după ce au fost îndepărtate pieptul, aripile, pulpele, gâtul, picioarele și măruntaiele. Tot ceea ce mai rămâne atașat de oase și cartilaje este mărunțit și presat la presiuni extrem de mari, transformându-se într-o pastă cu aspect aproape cremos. Această pastă, în care fibrele musculare nu mai există, este definită drept carne separată mecanic și reprezintă 90% din majoritatea crenvurștilor de pui”, mai explică publicația.
Apoi, pentru a îmbunătăți gustul, se adaugă sare, arome și potențiatori de aromă, cum ar fi glutamatul monosodic, un ingredient comun și în cuburile de supă concentrate. În compoziție mai pot fi prezenți și polifosfați și agenți de îngroșare, care rețin apa adăugată, de regulă al doilea ingredient pe listă. Culoarea roz, care conferă aspectul atrăgător, este obținută prin adăugarea de nitrit de sodiu.
Prețurile sunt stabilite în funcție de conținutul cremvurștilor
Din aceste motive, mai spune publicația, a numi carnea separată mecanic un subprodus al industriei de prelucrare a păsărilor este aproape un compliment. Aceste carcase, care înainte erau folosite doar ca materie primă pentru conservele de hrană pentru câini și pisici, sunt acum transformate în crenvurști. „Vorbim despre produse alimentare care au tot dreptul să fie expuse pe rafturile supermarketurilor, deși contrastează puternic cu crenvurștii adevărați, fabricați din resturi de carne de porc, care însă sunt mult mai scumpi”, precizează publicația în răspuns.
Apoi, pe piață există și alți crenvurști de pui preparați care costă dublu dar sunt preparați tot din carne separată mecanic, adică carcase. Probabil, formulează publicația o ipoteză, diferența constă în faptul că în cazul acestora se folosesc presiuni mai mici pentru prelucrarea carcaselor, dar rămân, oricum, produse pline de aditivi și coloranți.
În oricare din cazuri, sunt alimente ultraprocesate de cea mai slabă calitate, pe care poate ar fi mai bine să le evităm în alimentație, este concluzia publicației.