Culturile mai deosebite printre care cele de lavandă, plante aromatice, condimente sau arbori energetici au câştigat teren în ultimii ani judeţul Vaslui, numai în cursul anului 2024 fermierii vasluieni înfiinţând peste 640 de hectare cu astfel de plante, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vaslui, anul trecut, la nivelul judeţului Vaslui s-au cultivat peste 113 hectare de teren cu levănţică, pe 110 hectare s-a plantat coriandru, pe 109 hectare fermierii au plantat muştar, pe 104 hectare s-au cultivat pepeni verzi şi galbeni, iar culturi de năut s-au înfiinţat pe 78 de hectare.
“Valoarea subvenţiei acordate pentru aceste tipuri de culturi este de aproximativ 200 de euro pe hectar. Interesul pentru anumite culturi nu derivă din valoarea efectivă a subvenţiei, ci cel mai probabil din faptul că fermierii îşi valorifică pe cont propriu producţia”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful APIA Vaslui, Răzvan Arteni.
O noutate a ultimilor ani o reprezintă plantarea de arbori energetici. Astfel, în judeţul Vaslui, în cursul anului trecut, s-au plantat pe aproximativ 100 de ari salcie energetică, plop energetic şi arbust de petrol energetic, iar pe o suprafaţă mai generoasă, de circa 23 de hectare, s-a cultivat Paulownia – arborele prinţesei energetic, cunoscut pentru faptul că se dezvoltă cu rapiditate indiferent de zonă sau de condiţiile naturale. Un astfel de copac are lemnul rezistent la foc, la crăpare şi cu proprietăţi izolatoare bune, fiind cultivat pe scară largă în mai multe ţări deoarece este privit ca soluţie pentru contracararea efectelor defrişărilor masive.
De asemenea, pe suprafeţe mai mici fermierii vasluieni au ales să cultive păducel, nap, castan, cicoare, facelia sau sparanghel.