În judeţul Botoşani, zeci de hectare cultivate cu grău, orz şi rapiţă ar putea fi compromise anul acesta din cauza secetei, potrivit TVR Iași. Rezultatele monitorizărilor din teren arată că precipitaţiile din această iarnă nu sunt suficiente, iar judeţul Botoşani a fost afectat de secetă şi anul trecut.
Cei mai afectați sunt fermierii care au culturi pe suprafețe mici și nu își pot permite să irige pentru că nu pot achiziționa instalațiile necesare. Potrivit sursei citate, oamenii spun că dacă și acest an va fi secetos la fel ca anul trecut, vor renunța să mai lucreze terenurile.
„A plouat doar 30l/mp din decembrie și până acum”, spune un agricultor, în timp ce viceprimarul comunei Rădăuți Prut, Silviu Pânzaru, spune că sunt ani deja de când nivelul precipitațiilor a devenit o problemă pentru agricultura de subzistență, dar nu numai, pentru că au început să sece și fântânile.
În urmă cu o lună, ministrul Agriculturii anticipa că 2025 pare un an mult mai bun din punctul de vedere al precipitațiilor.
„Cred că a venit ciclul bun pentru România, pentru că au fost trei – patru ani de secetă. Vremea ne arată că anul acesta va fi unul bun. Cu toate că aveam anumite date care spuneau că deja s-a instalat seceta, se pare că a nins exact în zonele unde am avut probleme cu deficitul de apă şi cu seceta anul trecut. Plus că la sfârşitul lunii noiembrie şi în decembrie, pe toate zonele în care am avut secetă, au căzut precipitaţii de minimum 180 – 190 de litri. Au fost şi zone în care au căzut şi 300 de litri, iar cu zăpada asta s-a mai recuperat. În momentul de faţă nu avem deficit de apă în sol, pe nicăieri”, spunea acesta la sfârșitul lunii februarie.