Creveții rămân mereu o soluție salvatoare pentru o cină rapidă, sunt gustoși, sunt ușori, sunt simplu de preparat. Dacă știm să îi alegem, pot fi din când în când o opțiune, deși vin de peste mări și țări.
Pentru a prepara creveții la friteuza cu aer cald, creveții trebuie decongelați anterior și bine decongelați și bine scurși. Îi putem marinați înainte sau îi gătim în stare naturală și îi servim cu – obligatoriu – suc de lămâie deasupra. E gata totul în 10 minute, iar în timp ce se gătesc creveții putem pregăti și salata.
Ingrediente pentru 4 persoane de creveți la air fryer
creveți – 600 g
ulei extravirgin de măsline, sau de floarea soarelui
sare, piper
pătrunjel verde
suc de lămâie, și coajă, dacă nu e tratată
opțional, sos de soia
Procedeu
Preîncălzim friteuza cu aer cald la 180°C. Condimentă, creveții cu ulei, suc și coajă de lămâie, pătrunjel tocat mărunt, sare și piper. Dacă vrem un strop de umami în plus, și o lingură de sos de soia.
Așezăm creveții într-un singur strat pe grătarul friteuzei. E mai bine să nu se suprapună, ca să se gătească uniform. E preferabil în mai multe serii.
Gătim timp de 5-10 minute, până devin aurii, verificând din când în când și agitând puțin coșul friteuzei.
Odată gata, creveții pot fi serviți imediat, eventual alături de un sos cocktail, maioneză cu lămâie sau un sos cu usturoi și pătrunjel.
Pot fi serviți ca aperitiv, fel principal sau adăugați în salate și preparate pe bază de paste sau risotto. Ca fel principal, merg, la modul ideal, cu orez simplu și salată verde, stropită din abundență cu lămâie.
Se pot păstra la frigider gata preparați timp de 2-3 zile. într-un recipient etanș.
Ca și variante aromatice, putem folosi și suc de portocale, în amestec cu cel de lămâi.