Crearea unui vaccin pentru prevenirea obezității, tot mai probabilă. Ar putea oferi protecție și față de efectele nocive ale stresului, anxietății și ale dietelor bogate în grăsimi și zaharuri

ue, vaccinuri, ferme, veterinari Sursa foto: Pixabay/huntlh

Cercetări de dată recentă, accelerate de faptul că obezitatea este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică, sugerează că expunerea la bacterii benefice ar putea face organismele imune la creșterea în greutate cauzată de o dietă bogată în grăsimi și zaharuri.

Considerată a fi o veritabilă pandemie, obezitatea este factor determinant sau agravant pentru toate patologiile cronice, de la cele cardiovasculare, la bolile de nutriție, infertilitate și cancer. În acest context, o soluție care să poată acționa preventiv, în cazul excesului ponderal, ar putea să fie salvatoare din mai multe puncte de vedere, de la sănătatea publică, la efectele economice induse. 

Bacteriile, o soluție salvatoare? 

Cercetări recente de la Universitatea din Colorado Boulder, publicate în jurnalul Brain, Behavior and Immunity arată că animalele injectate săptămânal cu bacterii benefice din laptele de vacă și în sol au fost, practic, imune la creșterea în greutate cauzată de o dietă bogată în grăsimi și zaharuri. Acest studiu pune în evidență faptul că pot exista metode care să contribuie la prevenirea creșterii în greutate, chiar și în condițiile unei diete bogate în grăsimi și zaharuri. 

Concret rezultatele cercetării pe cobai a arătat că grupul martor al celor care au primit echivalentul alimentar al unui meniu cu 40% grăsimi, 40% carbohidrați și 20% proteine, au crescut accelerat în greutate, în timp ce grupul cu aceeași vârstă și greutate inițială, cu exact același meniu hipercaloric, dar care a primit și injecții care conțineau bacteria Mycobacterium vaccae, a avut aceeași creștere în greutate ca și grupul martor cu dietă riguros sănătoasă și echilibrată caloric.

Un rezultat neașteptat cu potențial uriaș

Descoperirea privind prevenirea creșterii în greutate și a acumulării de grăsime viscerală a fost un rezultat neașteptat al studiului, observat pe parcursul cercetării realizate pe cobai, care a sugerat efecte metabolice benefice ale bacteriei. Dr. Christopher Lowry, profesor de fiziologie integrativă, a avut ca obiectiv inițial să investigheze efectele pe care le are Mycobacterium vaccae, în inflamația cerebrală și anxietate. Acest rezultat secundar are un potențial uriaș, întrucât sugerează că Mycobacterium vaccae ar putea avea un impact pozitiv în prevenirea efectelor negative ale unei diete dezechilibrate, pe lângă rolul benefic legate de inflamație și sănătatea mintală. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Una dintre concluziile formulate pe marginea studiului este că expunerea la bacterii benefice ne poate proteja împotriva unora dintre efectele negative ale dietelor nesănătoase, bogate în grăsimi și carbohidrați. Datele preliminare arată că bacteria M. vaccae acționează direct asupra celulelor imunitare, are ca efect scăderea inflamației și transformă grăsimea viscerală în depozite de lipide sănătoase și stimulează intens metabolismul să le folosească ca surse de energie. 

O bacterie spectaculoasă

Se știe că bacteria Mycobacterium vaccae are efecte antiinflamatorii, că este un imunomodulator natural care susține reglarea răspunsului imun și intervine în mecanismele metabolice generate de stres. 

Legătura dintre stres și alimentația compusivă (emoțională) experimentată frecvent de oameni a fost contextul care a adus în atenție efectele pozitive ale acestei bacterii, prezentă în mod natural în laptele de vacă crud și în sol pentru explorarea efectelor sale aniinflamatorii. 

Pentru înțelegerea mecanismului este important de menționat faptul că, inflamația este un proces imun natural al organismelor, ca răspuns la infecții, leziuni sau iritanți. Atâta vreme cât rămâne o reacție acută (inflamația produsă în urma unei tăieturi sau leziuni accidentale, de exemplu), este un proces benefic, cu rol vindecător, dar dacă devine o manifestare cronică devine dăunător și este un factor asociat bolilor precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și tulburările autoimune.

Unde dispar bacteriile bune, posibilă explicație

Plecând de la concluziile neașteptate ale studiului, dr. Christopher Lowry consideră că într-un viitor nu foarte îndepărtat va putea fi sintetizat un vaccin care să aibă ca efect gestionarea mai eficientă a stresului și accelerarea metabolismului, ca soluție preventivă împotriva excesului ponderal și obezității. 

Întrebarea firească este de ce efectele acestora s-au diminuat sau au dispărut. O posibilă explicație este că oamenii s-au îndepărtat de natură, iar mediul urban este unul steril, astfel că omul nu mai intră în contact cu multe dintre microorganismele care îi susțineau starea de bine fizică și psihică. 

A doua întrebare logică este de ce am avea nevoie de un vaccin, care să prevină obezitatea, când cel mai firesc lucru ar fi să abordăm o dietă rațională, echilibrată. În fiecare dietă ratată și în fiecare kilogram în plus, se află un posibil răspuns. 

Ne putem autovaccina

Rezultatele studiului au nevoie de cercetări suplimentare aprofundate înainte de a deveni o soluție, dare este cert că s-a deschis o cale. Scopul urmărit nu este acela de a avea posibilitatea de mânca haotic și de a ne păstra greutatea, ci de a susține echilibrarea ponderală a celor care nu mai au o altă soluție. 

Pe de altă parte, concluziile studiului sunt o recomandare pentru a petrece mai mult timp în natură, de a consuma legume proaspete (ca sursă potențială de microorganisme benefice) de a face grădinărit de plăcere ca modalitate prin care am putea intra în contact cu aceste uluitoare bacterii benefice, care ne susțin natural sănătatea. 

„Dacă ne putem restaura expunerea la acești prieteni vechi, am putea preveni potențial creșterea în greutate și alte efecte negative asupra sănătății, chiar și în prezența dietei noastre occidentale nesănătoase”, concluzionează dr. Christopher Lowry. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *