Coșul de gunoi inteligent care separă singur resturile menajere pe categorii și sensibilizează utilizatorii în legătură cu risipa alimentară

cosul de gunoi inteligent Hoooly reciclare selectiva cu AI foto: enelgreenpower.com

Se numește Hoooly și este vorba de un coș pentru resturi de ultimă generație, creat de startupul italian ganiga.ai, în două varinte, domestică și publică, de dimensiuni mai mari, scrie portalul italian specializat pe politici ecologice lifegate.it.

Hoooly reușește să gestioneze în sistem complet autonom sortarea resturilor în funție de natura lor, intervenția umană fiind necesară doar în momentul golirii recipientului. Este știut faptul că sistemele de colectare selectivă actuale, chiar atunci când sunt bine organizate și funcționează, se lovesc de calitatea materialului acumulat, pentru că nu toată lumea aruncă fiecare tip de material unde trebuie. Acest tip de coș de gunoi inteligent reuștește să rezolve din stat această problemă, eliminând potențialul de eroare umană.

Țintele europene pentru 2035 prevăd atingerea unui grad de reciclare efectivă de minim 65% din totalul deșeurilor colectate, obiectiv care este încă departe de a fi atins în conditiile actuale în majoritatea statelor membre UE.

Hoooly, spun creatorii săi, nu este doar un coș inteligent, ci un adevărat robot dotat cu un algoritm avansat de inteligență artificială, capabil să separe instantaneu deșeurile în mod autonom, cu o precizie de 95%. Tot ce trebuie să faci este să introduci deșeurile în orificiul coșului, iar acesta le recunoaște, prin intermediul sistemelor inteligente de vizualizare. Apoi, utilizând jeturi de aer, le sortează automat în recipientele corespunzătoare, optimizând procesul de reciclare.

Identificarea tipului de deșeu se face prin ceea ce în jargon tehnic se numește computer vision:

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  • un senzor detectează introducerea obiectului
  • o cameră îl scanează
  • un alt senzor îi măsoară greutatea

Avantajele folosirii IA în gestionarea deșeurilor menajere

Analiza datelor înregistrate este esențială din mai multe motive. Este utilă atât pentru sistem, care devine tot mai precis prin reducerea erorilor, tipic sistemelor AI de învățate, dar și pentru operatorii de gestionare a deșeurilor: le oferă informații detaliate despre comportamentul consumatorilor, tendințele în producerea deșeurilor și ratele de reciclare.

Dincolo de faptul că funcționează complet autonom, tehnologia permite monitorizarea de la distanță a nivelului de umplere, optimizând traseele de colectare și generând economii semnificative de timp (până la 30%) și reducerea emisiei de CO₂ asociate procesului de colectare.

Varianta casnică, inclusiv cu plug in

Hoooly a fost inițial conceput pentru a fi amplasat în spații publice, centre comerciale, companii sau aeroporturi, dar mai nou are și o versiune casnică. Este vorba de Hoooly!Indoor, care poate fi integrat în bucătăria proprie și care nu doar sortează deșeurile, ci și monitorizează risipa alimentară, sensibilizând utilizatorii. În plus, există mai de curând și Hoooly!Small, un plug-in ce poate fi atașat la coșurile existente deja.

A fost realizat, recent, și din materiale reciclate provenite de la turbinele eoliene vechi, scoase din funcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *