Cosmin Udrea, campion mondial la degustare „in blind” a vinurilor: Multă lume mă întreabă: „Oare cât trebuie să bei ca să cunoşti toate vinurile?” / Oricine poate învăţa această tehnică

cosmin udrea, degustator, vinuri, salonul vinurilor millesime Sursa foto: Dreamstime

Oricine poate învăţa tehnica de degustare în „blind” a vinurilor, dar solicită multă pregătire teoretică şi foarte, foarte mult exerciţiu, a spus somelierul Cosmin Udrea cu ocazia unei degustări demonstrative asemănătoare campionatului mondial de degustare pe nevăzute din anul 2023, unde echipa României a devenit campioană mondială, transmite Agerpres.

„Multă lume mă întreabă: oare cât trebuie să bei ca să cunoşti toate vinurile? Nu recunosc niciodată vinul pentru că l-am mai băut. Ba, mai mult de atât, cred că din vinurile din concurs a fost doar unul singur pe care l-am mai băut în viaţa mea. Deci nu recunoaştem vinurile pentru că am băut odată un vin anume şi l-am ţinut minte. Este o utopie. Nu avem cum, nu avem loc în memorie. Şi atunci, degustarea în blind este întotdeauna o deducţie logică. Desigur, care are la bază o pregătire teoretică foarte bună şi apoi foarte multă practică, degustări, pentru a face asocierea cu teoria”, a afirmat Cosmin Udrea.

El a subliniat că pregătirea teoretică te ajută să elimini, treptat, variantele, pornind de la o bază foarte largă.

„Plecând de la o bază teoretică foarte largă, începi să îngustezi această bază, ca într-o pâlnie şi să ajungi la câteva răspunsuri din care, la un moment dat, trebuie să recunoşti că dai şi cu banul. Nu ai cum să le ştii pe toate. Asta înseamnă degustarea în blind. Nu este niciun secret. Nu este nimic special. Oricine poate învăţa această tehnică de degustare. Trebuie doar foarte, foarte mult exerciţiu. Şi mai mult decât atât, ai nevoie de o abordare sistematică. Trebuie să ştii de unde să pleci şi să alegi sistematic, pentru a ajunge la un răspuns corect. Bineînţeles că trebuie să simţi anumite lucruri”, a explicat Cosmin Udrea.

Degustarea „în orb” a avut loc duminică, în Cetatea Oradea, în cea de a treia zi a Salonului vinurilor Millesime (31 mai – 2 iunie).

Cei aproximativ 50 de pasionaţi au avut ocazia să afle, mai întâi, detalii despre campionatul mondial de anul trecut, câştigat de România, la a patra participare şi ce înseamnă degustarea “în orb”.

„În concursul mondial au fost servite 12 vinuri din întreaga lume şi aveam doar câte zece minute pentru fiecare. Echipa – formată la fiecare ţară din patru membri şi un antrenor care nu are voie să guste din vin fiind doar liantul echipei – este cea care oferă răspunsul final. Am avut de identificat un spumant, cinci albe, cinci roşii şi un vin special. Nu vă ascund, după vinul 5, România se afla pe locul 26, iar presiunea era enormă. Nu ne gândeam decât la: ‘Uite cum ne facem de râs!’ În final, România a câştigat la un punct diferenţă faţă de locul doi”, a povestit Cosmin Udrea.

El a mărturisit că acest titlu mondial nu înseamnă că cei patru sunt cei mai buni degustători din ţară, dar au fost, în mod cert, cea mai bună echipă. Iar locul I nu este o întâmplare, deoarece România a mai participat la alte trei ediţii, pentru prima dată în 2019, locul 11, apoi, locul 9, iar în 2022 pe locul 7, deşi cu un vin înainte de final se aflau pe locul 3.

„Antrenorul ne-a spus că nu mai poate fi un vin franţuzesc, erau deja patru, şi am schimbat provenienţa în Australia. În loc să fim pe locul doi, am rămas pe 7”, a rememorat Cosmin Udrea.

După această prezentare, a urmat încercarea, ghidată de Cosmin Udrea prin întrebări şi răspunsuri, de a stabili provenienţa şi marca a şase vinuri, albe şi roşii, doar pe baza calităţilor oferite în pahar, începând cu aspectul vizual, apoi gustativ.

Această introducere în lumea cititului de vinuri din pahar, alături de campionul mondial Cosmin Udrea, a încheiat seria celor cinci masterclassuri din programul Salonului vinurilor.

Un alt masterclass important susţinut de acesta a fost cea mai preţioasă, şi la propriu, şi la figurat, degustare comparativă de Champagne, Cava şi Franciacorta, respectiv „Champagne în comparaţie cu spumantele obţinute prin metoda tradiţională în Spania şi Italia”.

Tot pe partea de educaţie, au fost susţinute două verticale, pentru prima dată în România, (verticala înseamnă o selecţie de vinuri pe cinci ani), cu două soiuri emblematice româneşti din Podgoria Drăgăşani: Crâmpoşie Selecţionată şi Negru de Drăgăşani, susţinută de Valeriu Stoica.

Participanţii au mai putut asista la prima degustare de Brunello di Montalcinoq, un vin italian obţinut de un orădean, în prima investiţie românească în Toscana (Italia), Paradiso di Cacuci.

Iar primul masterclass, susţinut de prof. Dorin Popa, a fost dedicat „reginei” acestui salon: „Totul despre Tămâioasa Românească – soi aromat ancestral”.

Salonul Vinurilor Millésime, ajuns la ediţia a VI-a, este organizat de Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millésime, care, din anul 2010, s-a dedicat educării consumatorilor şi promovării vinului românesc.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *