Consumul de Matcha poate afecta nivelul de fier din organism / Cum să te bucuri de această băutură în siguranță și să eviți eventualele probleme de sănătate

Matcha poate duce la anemie FOTO: Dreamsime/Grafvision

Matcha, băutura verde și spumoasă devenită fenomen global, poate influența nivelul de fier din organism și crește riscul de anemie, avertizează nutriționiștii. Totuși, cu câteva ajustări simple, consumatorii pot savura această băutură fără efecte secundare neplăcute, notează NY Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Băutura provine din frunze speciale de ceai verde, uscate și măcinate până devin o pudră fină, care se amestecă cu apă fierbinte. Rezultatul este o băutură plăcută la gust, apreciată în Japonia de secole. În ultimii ani, matcha a cucerit și Occidentul, unde a devenit atât de populară, încât a creat penurie la nivel global.

Pe internet, matcha a devenit băutura preferată a influencerilor și a pasionaților de wellness, care o recomandă ca alternativă mai sănătoasă la cafea. Și nu greșesc complet. „Matcha conține un aminoacid numit l-teanină, cunoscut pentru efectele sale calmante”, explică Sarah Martel, dietetician înregistrat. „Împreună cu cofeina naturală din matcha, oferă un plus de energie fără anxietatea sau agitația pe care o dă cafeaua.”

Băutura este bogată și în antioxidanți, precum catechinele, care pot ajuta la combaterea deteriorării celulare, reduc inflamația și pot scădea riscul unor boli cronice, inclusiv cancerul. Studiile arată că matcha poate susține sănătatea ficatului, funcția creierului, sănătatea inimii și poate ajuta la pierderea în greutate.

Însă popularitatea nu vine fără riscuri. Unele persoane au ridicat semne de întrebare despre capacitatea matcha de a influența absorbția fierului în organism. Fierul este esențial pentru hemoglobină, proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în tot corpul. De asemenea, este important pentru dezvoltarea creierului, producția de hormoni și funcția celulară generală.

Anemia poate avea simptome ciudate

„Matcha conține tanini care se leagă de fierul non-hem, prezent în plante, și pot bloca absorbția acestui mineral”, explică Farzanah Nasser, nutriționist. În timp, acest lucru poate duce la deficit de fier, afectând aproximativ 10 milioane de americani și putând progresa spre anemie feriprivă, care afectează aproximativ 5 milioane de persoane.

Anemia feriprivă apare când organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase. La început, simptomele pot trece neobservate, dar pe măsură ce nivelul de fier scade, pot apărea oboseală extremă, piele palidă, respirație scurtă, dureri de cap, amețeli, unghii fragile sau chiar pofte ciudate pentru gheață, pământ sau amidon.

Există însă soluții simple pentru a consuma matcha în siguranță. „Matcha consumată imediat după mese reduce mai mult absorbția fierului decât consumul între mese”. Asta recomandă Kirbie Daily, director adjunct la Olympic Nutrition, Universitatea din Memphis. Ea sugerează să lăsați un interval de una-două ore între masă sau suplimentul de fier și matcha.

Experții recomandă și combinarea meselor cu alimente bogate în vitamina C, precum citricele sau ardeii, pentru a stimula absorbția fierului. Moderarea este cheia: o cană pe zi este considerată sigură, chiar și pentru cei atenți la nivelul de fier. „Dacă cineva consumă o cană de matcha pe zi, nu mă îngrijorează”, spune Jessica Cording, dietetician. „Problema apare dacă se consumă constant și aproape de mese.”

Astfel, matcha rămâne o băutură trendy și sănătoasă. Asta atâta timp cât este consumată cu măsură și respectând intervalele recomandate pentru absorbția optimă a nutrienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *