- O inițiativă a ecologiștilor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, lansată în 2021 pentru a convinge consiliile locale și departamentale să voteze pentru adoptarea unor diete vegane la evenimentele instituționale ( ședințe, reuniuni, celebrări, etc. ), are rezultate opuse în teritoriu: unele consilii au spus ”Da” preparatelor pe bază de plante, în timp ce altele au respins această perspectivă culinară.
Libertatea de a alege
Moțiunea depusă de consilierul ecologist Anthony Flynn, membru al Consiliului din Belfast, capitala Irlandei de Nord, pentru achiziția exclusivă a produselor pe bază de plante, a fost respinsă, recent, de forul municipal, informează publicația FarmingUK.
Consilierii care au participat la vot au declarat că libertatea de a alege o dietă sau alta trebuie să primeze. Consilierul Sinn Féin, Ronan McLaughlin, a spus: „Sunt mulțumit că pot să am opțiuni, ar trebui să fie o tranziție justă către meniuri obținute din plante”.
„Nu trebuie să forțăm oamenii să mănânce alimente vegane. Ar trebui să facă asta din propriile motive, nu pentru că o autoritate încearcă să le impună”, a mai spus McLaughlin.
„Oamenii trebuie să facă alegeri corecte, printr-un proces de educație, nu printr-un proces forțat”, a adăugat acesta.
Consilierii ecologiști din Belfast au susținut că adoptarea alimentației pe bază de plante ar fi în conformitate cu obligațiile consiliului privind schimbările climatice, invocând statistici despre dietele vegane care ar fi obținute cu mai puține emisii de gaze cu efect de seră, decât cele preparate din carne.
Activiștii rurali, mulțumiți de rezultatul votului
Pe de altă parte, activiștii rurali de la Countryside Alliance Ireland au salutat rezultatul votului din Belfast și au spus că statisticile prezentate de ecologiști se bazează pe date despre emisiile de gaze la nivel global, care nu reflectă sustenabilitatea agriculturii din Regatul Unit, în special.
Gary McCartney, directorul grupului civic care apără valorile tradiționale ale vieții rurale, a declarat: „Deoarece mai multe consilii din Anglia și Scoția au votat pentru interzicerea cărnii și a lactatelor ( în meniurile proprii, n.m. ) este grozav să vedem că acest apel pentru veganismul obligatoriu este respins la Belfast”.
„Chiar și cu cele mai bune intenții, aceste moțiuni promovează o narațiune falsă și periculoasă potrivit căreia creșterea animalelor și consumul de carne sunt incompatibile cu combaterea schimbărilor climatice”, a mai spus activistul rural McCartney.
El a adăugat: „Consiliile ar trebui să-și folosească platformele de comunicare pentru a promova carnea, lactatele și legumele excelente și durabile produse în Marea Britanie, în loc să impună o singură dietă”.
Votul din Belfast a fost exprimat după ce Consiliul orășenesc din Calderdale, un oraș situat în județul West Yorkshire, a recomandat, la începutul acestei săptămâni, servirea numai a alimentelor vegane la evenimentele sale, provocând o reacție din partea militanților tradiționaliști din mediul rural.
Consiliul a comunicat că mișcarea pro-veganism a demonstrat că poate să „conducă prin exemplu”, deoarece autoritatea publică locală, formată din 51 de membri, se străduiește să „oprească schimbările climatice”.
Retrospectivă
În 2021, Consiliul Județean Oxfordshire a stârnit indignare în rândul fermierilor, inclusiv vedetei TV, Jeremy Clarkson, când a decis interzicere a cărnii și a produselor lactate la evenimentele instituției.
Apoi, încă trei consilii locale, Edinburgh, Norwich și Haywards Heath, din Sussex, au semnat, de asemenea, „Tratatul dietei pe bază de plante”.
Carta ecologistă britanică include un angajament de a promova alimentația vegană în detrimentul produselor de origine animală. Consiliul Enfield, condus de Laburiști, precum și Consiliul orașului Oxford au votat pentru interzicerea cărnii și a lactatelor de la evenimentele lor.
În schimb, consiliile Peterborough, Rutland, Cornwall, Suffolk, Wiltshire, Dorset și Portsmouth, precum și Consiliul Highland din Scoția, au adoptat toate moțiuni opuse, pentru a sfida campaniile de obligare la veganism.
Aceste consilii angajează fiecare autoritate să furnizeze produse din surse locale – inclusiv carne, lactate și produse pe bază de plante – cu scopul de a reduce distanța dintre fermă și farfurie, lanțurile alimentare scurte fiind o soluție eficientă pentru reducerea amprentei de carbon.