Conopida, o legumă cruciferă din familia Brassicaceae, se remarcă prin capul său compact, cunoscut și sub numele de „caș”, care poate varia de la ușor convex la piramidal, în funcție de soi. Aceasta are o istorie bogată, originară din regiunea mediteraneană, și a devenit un ingredient esențial în bucătăriile lumii.
Producția globală de conopidă
Conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, China și India domină producția mondială de conopidă și broccoli, în timp ce SUA contribuie cu aproape o treime din total.
California conduce țara în producția de conopidă – producând aproximativ 90 la sută din oferta totală – deoarece clima sa caldă și consistentă permite cultivarea pe tot parcursul anului. De asemenea, statul Arizona adaugă o contribuție semnificativă la această recoltă.
Beneficiile nutriționale ale conopidei
Conopida este extrem de apreciată pentru beneficiile sale multiple asupra sănătății. Aceasta ajută la pierderea sănătoasă în greutate, reduce riscul de boli cronice și sprijină procesele naturale de detoxifiere ale corpului.
De asemenea, este o sursă bogată de vitamina C, fibre și potasiu, contribuind la o dietă echilibrată și nutritivă.
Versatilitatea conopidei în gastronomie
Conopida a devenit un ingredient popular în bucătării din întreaga lume, nu doar datorită gustului său, ci și versatilității. Aceasta poate fi preparată în multe moduri inovatoare.
Vă puteți bucura de conopida singură sau amestecată în diferite rețete. Încercați câteva dintre următoarele moduri de a include conopida în dieta dvs.:
- Adăugați conopida în fulgi de ovăz și smoothie-uri pentru un plus de fibre.
- Conopida la grătar sau la abur, apoi stropiți-o cu puțin pesto fără lactate, tahini condimentat sau ulei de măsline extravirgin cu usturoi și ierburi.
- Încorporați conopida în rețetele de deserturi, cum ar fi brownies, prăjitură, budincă și cheesecake, pentru a mânca mai puțini carbohidrați rafinați și mai multe legume.
- Prăjiți conopida la cuptor cu puțin ulei de avocado sau de măsline și stropiți-o cu un amestec de piper negru, sare de mare și turmeric.
- Înlocuiți orezul alb cu conopidă de orez sau bucurați-vă de piure de conopidă în loc de piure de cartofi.
Vă recomandăm să citiți și: Două moduri în care poți găti conopida/Niciodată nu o să mai crezi că e fadă după ce o vei găti astfel
Depozitarea și conservarea conopidei
Conopida poate fi păstrată în frigider pentru câteva săptămâni dacă este păstrată uscată și acoperită. Buchețelele pre-tăiate au o durată de viață de 3 până la 5 zile.
Un alt mod de a prelungi durata de viață a conopidei este murarea acesteia. Înghețarea conopidei crude nu este recomandată, deoarece umiditatea din conopidă va începe să spargă pereții celulelor și va duce la o textură moale în timpul gătitului.
Știați că…?! Curiozități despre conopidă
- Conopida este din punct de vedere tehnic o plantă cu flori. Cu toate acestea, conopida pe care o mâncăm este recoltată cu mult înainte să înflorească. Capul conopidei, grupuri strânse de țesut floral nedezvoltat și tulpini, este cunoscut și sub numele de caș.
- Când cultivați conopida, frunzele sale largi sunt în mod tradițional prinse peste capul nou format – un proces cunoscut sub numele de albire care conferă conopidei albe culoarea caracteristică și aroma blândă. Expunerea la soare poate transforma capul în galben sau maro, iar schimbările de temperatură pot provoca amărăciune.
- În bucătăriile din Franța a ajuns în urmă cu 400 de ani, de aici răspândindu-se și in Europa de Nord și Marea Britanie.
- În general, conopida are culoarea albă, însă există și variante verzi, portocalii, maro, galbene sau mov.
- Conopida poate fi transformată în făină și folosită pentru pregătirea blatului de pizza sau pentru biscuiți cu un conținut caloric mai scăzut.
- Conopida este o plantă iubită și studiată de matematicieni, pentru că este compusă din elemente ce arată întocmai ca niște fractali.
Surse: foodprint, marthastewart, health, gustos, wikifarmer
Sursa foto: Pexels