Comisia Europeană a selectat 75 de proiecte din 162 de proiecte depuse pentru finanțare, în scopul promovării produselor agroalimentare europene atât în rândul statelor membre, cât și în afara blocului comunitar, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul forului de la Bruxelles.
Un număr de 58 de proiecte selectate sunt așa-numitele programe „SIMPLE” implementate de una sau mai multe organizații din aceeași țară a Uniunii Europene. România nu se regăsește printre beneficiari.
Alte 17 sunt așa-numitele programe „MULTI” implementate de cel puțin două organizații naționale din cel puțin două state membre sau de una sau mai multe organizații europene. Nu deținem informații despre beneficiari.
Cofinanțarea Uniunii Europene se va ridica la 94 de milioane de euro pentru campaniile SIMPLE. Mai mult de jumătate din campanii se vor concentra asupra țărilor din afara UE, cum ar fi China, Japonia, Canada. Finanțarea programelor SIMPLE este pusă în aplicare de statele membre în cadrul gestiunii partajate.
Programele MULTI vor fi cofinanțate cu 48,6 milioane de euro. Solicitanții selectați provin din 13 state membre. Cererile acceptate se vor concentra atât pe piața internă, cât și pe cea din afara Uniunii Europene. Finanțarea programelor MULTI este pusă în aplicare de Agenția Executivă pentru Cercetare Europeană (REA) în numele Comisiei Europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Beneficiarii selectați vor semna acordurile de finanțare până la sfârșitul acestui an, urmând să înceapă activitatea din ianuarie 2025.
Niciun beneficiar din România nu se regăsește printre câștigători din categoria programelor SIMPLE.
Nu deținem informații despre beneficiarii finanțării pentru programele MULTI.
Pe o listă de rezervă se află însă un proiect al Cooperativei Bio Cătina, care a propus promovarea pe piața Statelor Unite a sucurilor și altor produse din cătină cultivată în sistem ecologic. Suma solicitată de la Uniunea Europeană este de 2.510.014,40 de euro.
Alte două proiecte din România au fost declarate neeligibile: unul din aplicanți se numește Viorel Ionuț-Răzvan Ciubotaru Î.I ( promovare cereale ), celălalt Mary Jane Digital Business S.R.L. ( promovare ulei de măsline ).
Pe lista celor 58 de programe SIMPLE selectate se află beneficiari din: Franța, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia, Olanda, Grecia și Germania.
Uniunea Crescătorilor din Bulgaria urmează ca la anul să promoveze pe piața din România și pe cea din Grecia ouă produse în unitățile avicole de la sud de Dunăre. În acest scop, Bulgaria beneficiază de un grant de 671.445,60 euro. Campania de promovare se va întinde pe 36 de luni.
Cooperativa Anatoli din Grecia va promova pe piața din România, Polonia și Bulgaria legume proaspete, timp de 36 de luni, valoarea maximă a grantului european fiind de 2.116.942,80 de euro.