Comisia Europeană dublează plafonul ajutoarelor de minimis pentru agricultură / Sprijin mai mare pentru fermieri până în 2032

Cererile de finanțare pentru motorină se mai pot depune până la sfârșitul anului Foto: Dreamstime

Comisia Europeană a adoptat o modificare importantă a Regulamentului privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol, oferind statelor membre mai multă flexibilitate și resurse pentru sprijinirea fermierilor. Noile prevederi intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor fi valabile până la 31 decembrie 2032, informează Comisia Europeană.

Schimbări majore pentru fermieri

Conform regulamentului revizuit, plafonul maxim al ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani se va dubla, de la 25.000 EUR la 50.000 EUR. Această ajustare ia în considerare inflația excepțională din ultimii ani, evoluțiile pieței și necesitatea unui sprijin mai consistent pentru fermieri.

În plus, limitele naționale – calculate pe baza valorii producției agricole a fiecărui stat membru – vor fi majorate de la 1,5% la 2% din producția agricolă națională. Perioada de referință pentru aceste limite a fost, de asemenea, extinsă, de la 2012-2017 la 2012-2023, pentru a reflecta creșterea valorii producției agricole în ultimii ani.

Vezi detalii

O altă noutate semnificativă este eliminarea limitei sectoriale, care împiedica până acum acordarea de ajutoare de minimis ce depășeau 50% din limita națională pentru un anumit sector de produse.

Un sistem mai transparent

Pentru a simplifica procesul și a reduce sarcina administrativă pentru fermieri, regulamentul introduce obligativitatea unui registru central al ajutoarelor de minimis la nivel național sau european. „Acest lucru va spori transparența și va reduce sarcina administrativă pentru agricultori – majoritatea acestora fiind microîntreprinderi – care utilizează în prezent un sistem bazat pe declarații pe propria răspundere”, se precizează în comunicatul Comisiei.

Prin această modificare, fermierii nu vor mai trebui să monitorizeze individual respectarea normelor, eliminându-se astfel riscul de erori administrative.

„Statele membre pot sprijini într-o mai mare măsură agricultorii într-un mod simplu, rapid, direct și eficient, deoarece astfel de ajutoare de minimis nu trebuie să fie notificate Comisiei și nici aprobate de aceasta”, subliniază Comisia Europeană.

Contextul revizuirii

Ultima revizuire a Regulamentului privind ajutoarele de minimis pentru agricultură a avut loc în 2019, iar regulamentul urma să expire în 2027. Cu toate acestea, în mai 2024, Comisia a demarat o nouă revizuire, având în vedere presiunea inflaționistă și creșterea prețurilor materiilor prime care afectează agricultura.

Procesul a inclus o consultare publică în iunie 2024 și reuniuni cu statele membre în iulie și octombrie 2024. „Multe părți interesate au solicitat majorarea plafonului individual și a limitei naționale pentru a ține cont atât de inflație, cât și de evoluțiile pieței”, se precizează în raport.

Această inițiativă face parte dintr-un set mai amplu de măsuri adoptate de Comisia Europeană pentru a consolida poziția agricultorilor în UE, incluzând modificări ale cadrului juridic și noi reglementări împotriva practicilor comerciale neloiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *