Comfort food de jumătatea săptămânii. Salată de năut cu roșii, castraveți, avocado și feta. Se prepară în 10 minute și se poate conserva la frigider până a doua zi

salata de naut cu avocado salata de naut avocado feta rosii castraveti salata de vara salata fel unic alimente neprocesate foto: dreamstime.com@Funandrejs

Dacă avem o cutie de năut prin cămară, legumele verii prin frigider și vreun rest de brânză feta, e ca și făcută. Mai lipsește un dressing simplu, pe care îl putem face tot cu ce avem prin cămară și frigider: fie cu lămâie, fie cu iaurt și ierburi aromatice, la limită chiar și cu oțet.

Năutul se poate și fierbe pornind de la boabele uscate și conserva în congelator porționat.

Ingrediente pentru 4 porții

circa 400 g năut fiert din conservă, clătit și scurs

3-4 roșii mari

1-2 castraveți medii

1 avocado

200 g brânză feta

opțional mix de salată verde

1 lămâie

ulei de măsline

sare, piper

pătrunjel sau busuioc

Procedeu

Începem prin a tăia roșiile felii subțiri, după care le amestecăm cu puțină sare într-o strecurătoare, ca să piardă apa în exces. Le lăsăm așa în timp ce pregătim restul ingredientelor.

Scurgem năutul de apa din conservă, îl clătim și îl lăsăm să se scurgă în timp ce tăiem castraveții rondele. Cine îi digeră mai greu le poate curăța coaja.

Curățăm și tăiem pulpa de avocado, în bucăți mai mari sau mai mici, după cum preferăm. Important este să o stropim imediat cu suc de  lămâie, ca să nu oxideze.

Tăiem cuburi mici și brânza feta.

Acum începem să compunem salata.

Dacă folosim și mix de salată verde, o așezăm prima într-un bol mare în care putem amesteca bine toate ingredientele. Dacă preferăm, putem proceda precum Freud, adăugând o vagă notă aromatică în plus direct pe pereții bolului, care se va transfera în dressing și apoi la restul ingredientelor.

Adăugăm apoi boabele de năut, roșiile și castraveții, apoi cuburile de feta și avocado deasupra. Eventual și puțin pătrunjel verde tăiat mărunt, sau chiar busuioc.

Asezonăm cu sare, piper, ulei de măsline și suc de lămâie. Alternativ, cu un dressing din iaurt și ierburi aromatice, îi conferă tot o notă acidă, în contrast cu gustul dulce al boabelor de năut.

Se poate conserva o zi în frigider, dar fără dressing, pe care îl adăugăm la momentul servirii.

A durat practic mai mult să scriu procedura decât durează prepararea în sine. O idee salvatoare de fel unic din alimente neprocesate, pentru un prânz sau o cină de vară fierbinte.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *