Dacă avem o cutie de năut prin cămară, legumele verii prin frigider și vreun rest de brânză feta, e ca și făcută. Mai lipsește un dressing simplu, pe care îl putem face tot cu ce avem prin cămară și frigider: fie cu lămâie, fie cu iaurt și ierburi aromatice, la limită chiar și cu oțet.
Năutul se poate și fierbe pornind de la boabele uscate și conserva în congelator porționat.
Ingrediente pentru 4 porții
circa 400 g năut fiert din conservă, clătit și scurs
3-4 roșii mari
1-2 castraveți medii
1 avocado
200 g brânză feta
opțional mix de salată verde
1 lămâie
ulei de măsline
sare, piper
pătrunjel sau busuioc
Procedeu
Începem prin a tăia roșiile felii subțiri, după care le amestecăm cu puțină sare într-o strecurătoare, ca să piardă apa în exces. Le lăsăm așa în timp ce pregătim restul ingredientelor.
Scurgem năutul de apa din conservă, îl clătim și îl lăsăm să se scurgă în timp ce tăiem castraveții rondele. Cine îi digeră mai greu le poate curăța coaja.
Curățăm și tăiem pulpa de avocado, în bucăți mai mari sau mai mici, după cum preferăm. Important este să o stropim imediat cu suc de lămâie, ca să nu oxideze.
Tăiem cuburi mici și brânza feta.
Acum începem să compunem salata.
Dacă folosim și mix de salată verde, o așezăm prima într-un bol mare în care putem amesteca bine toate ingredientele. Dacă preferăm, putem proceda precum Freud, adăugând o vagă notă aromatică în plus direct pe pereții bolului, care se va transfera în dressing și apoi la restul ingredientelor.
Adăugăm apoi boabele de năut, roșiile și castraveții, apoi cuburile de feta și avocado deasupra. Eventual și puțin pătrunjel verde tăiat mărunt, sau chiar busuioc.
Asezonăm cu sare, piper, ulei de măsline și suc de lămâie. Alternativ, cu un dressing din iaurt și ierburi aromatice, îi conferă tot o notă acidă, în contrast cu gustul dulce al boabelor de năut.
Se poate conserva o zi în frigider, dar fără dressing, pe care îl adăugăm la momentul servirii.
A durat practic mai mult să scriu procedura decât durează prepararea în sine. O idee salvatoare de fel unic din alimente neprocesate, pentru un prânz sau o cină de vară fierbinte.