Comerțul cu produse agricole dintre Ucraina și UE a crescut cu 3% anul trecut

comerț Ucraina-UE exporturi agricoalimentare Ucraina Sursa foto: Dreamstime

Comerțul reciproc cu produse agricole între Ucraina și Uniunea Europeană a crescut în anul 2024 la aproape 17 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată de la semnarea Acordului de Asociere, depășind cu 3% recordul anterior din 2022 (16,5 miliarde de dolari), anunță Institutul de Economie Agrară de la Kiev (IAE). Potrivit specialiştilor institutului, anul trecut, balanța comercială pozitivă a fost de aproximativ nouă miliarde de dolari în favoarea produselor ucrainiene în raport cu UE.

Astfel, în 2024, principalii parteneri comerciali europeni pentru Ucraina au fost Spania, Polonia, Ţările de Jos, Germania, Italia, România, Franța și Belgia. În consecință, aceste țări reprezintă 80% din cifra de afaceri totală din comerțul agroalimentar cu UE. În 2024, Ucraina a importat produse agricole din statele membre UE în valoare de aproximativ 4,006 milioane de dolari, cu aproape 9% mai mult decât în ​​anul precedent. Totodată, anul trecut, Ucraina a exportat produse agroalimentare în valoare de 24,84 miliarde de dolar în total.

Ce a importat Ucraina din UE

Totodată, specialiştii notează că importurile nu au aceeași structură stabilă ca exporturile, remarcându-se mai multe categorii de mărfuri. De exemplu, anul trecut, Ucraina a importat cel mai mult din ţările UE băuturi, în valoare de 484 milioane de dolari, precum şi diverse produse alimentare, extracte și concentrate, în valoare de 405 milioane de dolari, dar şi produse din tutun de de 385 milioane de dolari. De asemenea, au mai fost importuri de produse pentru hrana animalelor de 356 de milioane de dolari şi produse din cacao și ciocolată în valoare de 289 milioane dolari.

Potrivit IAE, o pondere semnificativă (7%) din importurile din UE în 2024 a fost ocupată de produse lactate, acestea au fost importate din străinătate cu 8% mai mult decât în ​​2023, în valoare de 277 de milioane de dolari. Totodată, produsul cheie în importurile din această categorie au fost diverse brânzeturi, care au fost achiziționate anul trecut pentru suma de 225 de milioane de dolari. În plus, volumul livrărilor pe piața ucraineană de produse finite din cereale a fost de 258 milioane de dolari.

În total, categoriile de produse menționate mai sus au reprezentat aproximativ 61% din valoarea importurilor de alimente din UE. Uniunea Europeană rămâne principalul furnizor de produse agroalimentare al Ucrainei, răspunzând în mod stabil nevoilor pieței interne cu o gamă diversă de produse fabricate în statele UE. 

IAE notează că, în pofida războiului, exportatorii ucraineni continuă să stabilească recorduri în ceea ce privește volumul de produse agricole livrate pe piețele externe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *