Luarea unui nou medicament poate însemna să vă schimbați puțin stilul de viață, inclusiv alimentele pe care le consumați. O interacțiune aliment-medicament înseamnă că un anumit nutrient sau compus din aliment modifică modul în care organismul metabolizează medicamentul, transmite publicația Everyday Health.
Acest lucru poate spori sau reduce doza pe care o primește organismul dumneavoastră, potrivit Johns Hopkins Medicine. Rezultatele potențiale: un risc crescut de efecte secundare, dintre care multe pot fi periculoase, sau medicamentul nu funcționează așa cum a fost prevăzut.
Iată câteva combinații de alimente comune și medicamente care trebuie evitate, potrivit sursei citate:
Unele antibiotice + lactate
Anumite antibiotice nu ar trebui să fie luate împreună cu lapte, iaurt sau brânză. „Produsele lactate se leagă de medicament și interferează cu absorbția acestuia în fluxul sanguin”, spune Jessica Nouhavandi, doctor în farmacie și cofondator al clinicii Honeybee Health din California.
Acest lucru este valabil pentru fluorochinolone precum ciprofloxacina (Cipro), levofloxacina, moxifloxacina (Avelox) și anumite tetracicline. Evitați să mâncați acel bol de iaurt cu cel puțin două ore înainte și șase ore după ce ați luat antibioticele, sfătuiește Nouhavandi.
Blocante ale canalelor de calciu și statine + grepfrut
Blocantele canalelor de calciu sunt utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și angina pectorală. Unele, inclusiv felodipina (Plendil) și nifedipina (Adalat), sunt cunoscute pentru interacțiunea lor cu sucul de grepfrut. Acest lucru se întâmplă și cu statinele utilizate pentru colesterolul ridicat, cum ar fi atorvastatina și simvastatina (Zocor).
„Grepfrutul conține un compus care inhibă o enzimă comună de metabolizare a medicamentelor numită CYP3A4. Consumul unei cantități mari de suc sau consumul fructului inhibă această enzimă, iar medicamentul se acumulează în sistem, ceea ce poate fi periculos”, spune Aaron Emmel, fondator al Pharmacy Tech Scholar din Florida.
Acest lucru nu se întâmplă cu alte citrice.
Antidepresive IMAO + brânzeturi învechite
Dacă luați un antidepresiv care este un inhibitor al monoaminooxidazei (IMAO), cum ar fi izocarboxazid, fenelzină, selegilină sau tranilcipromină, va trebui să aveți grijă la alimentele bogate în tiramină din dieta dvs. Tiramina este un aminoacid implicat în reglarea tensiunii arteriale.
„Această combinație poate provoca o criză hipertensivă”, spune Emmel, referindu-se la o creștere bruscă și severă a tensiunii arteriale, potrivit Clinicii Mayo. Alimentele cu conținut ridicat de tiramină includ brânzeturile maturate, anumite tipuri de vin, heringul murat, drojdia de bere și fasolea, notează el.
Ziprasidonă + mese mici
Medicamentul antipsihotic ziprasidonă (Zypsila) este utilizat pentru a trata tulburarea bipolară și schizofrenia. Veți dori să îl luați cu o masă de cel puțin 500 de calorii, notează National Alliance on Mental Illness. După cum arată un studiu, consumul acestuia cu o gustare sau o masă substanțială optimizează absorbția medicamentului.
Medicamente pentru hipotiroidie + (orice) alimente
Dacă ați fost diagnosticat cu hipotiroidism (o tiroidă subactivă), probabil că luați levotiroxină pentru a vă restabili nivelurile. Există un motiv pentru care eticheta vă instruiește să luați acest medicament la prima oră a dimineții, cu un tampon de 30 până la 60 de minute înainte de a consuma orice aliment.
Alimentele pot bloca absorbția medicamentului în intestinul subțire, scăzându-vă efectiv doza într-un mod care vă va afecta tiroida, explică specialiștii. Din păcate, acest lucru include și cafeaua.
Spironolactona + ceai de lemn dulce
Spironolactona diuretică este utilizată pentru a trata potasiul scăzut și insuficiența cardiacă, potrivit MedlinePlus. Luați măsuri dacă beți ceai de lemn dulce. „Lemnul dulce concurează cu aceiași receptori ca spironolactona, ceea ce face medicamentul ineficient”, spune Ellis.
Warfarină + varză kale
Anticoagulantul warfarină tratează cheagurile de sânge. Legumele precum varza și broccoli conțin vitamina K. Problema este că „vitamina K anulează ceea ce încearcă să facă warfarina”, spune Mitchell Howard, doctor în farmacie și profesor universitar.
Fără ca warfarina să funcționeze corect, riscul de apariție a unui cheag de sânge crește.