Galette bretonne sau clătite din faină de hriscă, căreia francezii îi spun, poetic, blé noir. Se servesc alături de jambon, brânză și ou, pliate pe margini

clatite-din-faina-de-hrisca-sau-galette-bretonne-sarrasin-ble-noir-se-servesc-alaturi-de-jambon-branza-ou-pliate-pe-margini foto: freepik.com

Clătite din făină de hrișcă, galette bretonne preparate din blé noir sau galette sarrasin, sunt un preparat extrem de întâlnit în Franța, pe coasta din Bretagne. Se servesc în orice moment al zilei și peste clătită se adaugă în mod tradițional o felie de jambon, una de brânză care se topește de tip Gruyères, similar cașcavalului, și un ou. Se pliază pe margini până devine un fel de pătrat care închide umplutura și nu-i dă voie să curgă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Astăzi există chiar localuri concepute în jurul acestor galette din blé noir, cu umpluturi creative. Este de făcut distincția între aceste clătite, servite întotdeauna cu adaosuri sărate, și cele cu umpluturi dulci, preparate din făină obișnuită de grâu, ouă și lapte.

Este un preparat pe cât de simplu și rapid, pe atât de gustos. Iar dacă în loc de una facem o porție de două și le asociem o salată de sezon, avem un prânz sau o cină completă.

Gustul acestor clătite din făină de hrișcă, în comparație cu cele obișnuite, este mai rustic și mai potrivit cu un topping sărat. Dincolo de faptul că hrișca are o valoare nutrițională ridicată, fiind bogată în proteine, fibre, antioxidanți și săruri minerale. Este o pseudocereală lipsită de gluten, deci ideală persoanelor cu intoleranță.

Cum se prepară o galette bretonne

Baza este o clătită din făină de hrișcă, care se umple cât timp este încă pe foc. Aluatul pentru clătită nu conține lapte și are la bază doar făină de hrișcă, ou, apă și sare:

  • 125 g făină de hrișcă
  • 1 ou
  • 250 g apă rece
  • 2 g sare

Se amestecă ingredientele ca pentru orice compoziție obișnuită, se lasă aproximativ o oră ca făina să absoarbă lichid. Apoi se coc clătitele subțiri, una câte una, folosind câte un polonic de compoziție și un strop de ulei într-o tigaie antiaderentă.

De regulă, se pune în centru un ou întreg, care trebuie gătit ca un ou ochi, și se adaugă în jurul lui șuncă și brânză rasă. Marginile clătitei se pliază formând un pătrat, fără a acoperi oul, și e gata. Se servește cald, imediat, garnisit cu ierburi aromatice după preferințe și eventual piper proaspăt ras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *