Noi cercetări au arătat că adăugarea unui ingredient accesibil în dietă ar putea contribui la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Practic, o recenzie publicată în Phytotherapy Research arată că ciupercile comestibile ar putea îmbunătăți hipertensiunea, notează Health.
Autorii notează că s-au scris multe despre beneficiile pentru sănătate ale acestor ingrediente fungice, dar adesea a fost „dificil de înțeles pe deplin rolul ciupercilor ca intervenții alimentare în atenuarea hipertensiunii arteriale și a altor disfuncționalități cardiovasculare”.
Printre descoperirile lor, ei explică faptul că compușii bioactivi din ciuperci, cum ar fi cordycepin, lovastatin, eritadenina și ergosterol, se crede că „influențează direct expresia genelor care induce funcția cardiovasculară” datorită faptului că sunt similari structural, printre altele, cu adenozina. — o substanță chimică care poate scădea tensiunea arterială.
Dana Ellis Hunnes, dietetician clinic senior la UCLA Medical Center, profesor asistent la UCLA Fielding School of Public Health și autoarea cărții Recipe For Survival, a confirmat că un porția de ciuperci – pentru persoanele care nu sunt alergice, cel puțin – ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
„În contextul unei diete altfel mai puțin sănătoase, s-ar putea să nu facă o diferență uriașă sau semnificativă în riscul general, dar atunci când este adăugată la o dietă mediteraneană variată și generală sănătoasă sau DASH, poate ajuta chiar și Mai mult”, a explicat ea.
Cum influențează ciupercile hipertensiunea arterială
În recenzia lor, autorii studiului scriu că ciupercile comestibile sunt cunoscute de multă vreme a fi „alimente funcționale” care servesc ca o resursă bioactivă bogată, ceea ce înseamnă că conțin compuși care stimulează acțiunile corpului care generează o sănătate generală bună.
Alimentele bioactive au fost studiate ca instrumente preventive nu doar pentru bolile de inimă, ci și pentru cancer, printre alte afecțiuni.
Revizuirea notează că ciupercile sunt adesea parte din modele de alimentație sănătoasă pentru inimă, cum sunt dietele mediteraneene și dietele pentru stoparea hipertensiunii (DASH), datorită faptului că conțin substanțe bioactive precum proteine, steroli, vitamine, minerale, fibre alimentare, si aminoacizi.
Dr. Hunnes a adăugat că se știe că ciupercile „conțin o cantitate decentă de potasiu per porție”. Aceasta ar echivala cu aproximativ 11% din DV (valoarea zilnică) sau între 300 și 400 mg. Ea a explicat că potasiul este o componentă importantă atât a dietei DASH, cât și a dietei mediteraneene, datorită faptului că „poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale”, care, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
„Ciupercile sunt discutate ca parte a unei diete sănătoase pe bază de plante, nu ca magie specifică în gestionarea hipertensiunii”, a declarat Mary Ellen DiPaola, dietetician senior UCSF Ambulatoriu, pentru Health. „Alți factori non-nutriționali ai stilului de viață joacă, de asemenea, un rol semnificativ.”
Puterea compușilor bioactivi
Examinând recenzia, dr. Hunnes a subliniat faptul că 1 porție – sau 84 de grame – de ciuperci comestibile crude au crescut macronutrienții (5%), fibrele alimentare (2%-6%), riboflavina (15%), potasiul ( 11%), niacină (13%–26%), cupru (13%–22%), vitamina D (9%–11%) și nivelurile de colină (14%).
„Acești nutrienți și constituenți bioactivi joacă un rol în metabolismul celular, nivelurile circulante ale anumitor micronutrienți care pot reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și tensiune arterială, cum ar fi potasiul”, a explicat ea.
„Există, de asemenea, o serie de compuși ai ciupercilor– dintre care mulți s-ar putea să nu aibă încă un nume – care contribuie la beneficiile pentru sănătate asupra microbiomului și/sau tensiunii arteriale”, a continuat Dr. Hunnes.
În concluziile lucrării lor, autorii notează că proprietățile bioactive ale ciupercilor ar putea deschide calea pentru inovații farmaceutice. Ei susțin că „aceste molecule ar putea acționa ca potențiali candidați la medicamente care reduc hipertensiunea, ceea ce necesită, de asemenea, dovezi din farmacologie și biochimie clinică”.
Alte studii mai vechi arată că ciupercile ar putea ajuta la controlul glicemiei.