Ciocolatierul – grădinar: „Cultiv plante aromatice ca să am ingrediente proaspete pentru bomboane și prăjituri” / „Meseria de ciocolatier nu este recunoscută oficial în România” – Vlad Niculescu, Bucov, jud. Prahova

ciocolatier, Vlad Niculescu, bomboane, Prahova foto: G4Food
  • Oul din ciocolată de tip Fabergé, opera dulce a tânărului artizan, expus la Festivalul Ciocolatei 2024 
  • Vlad Niculescu cultivă mentă în propriul solar, ca ingredient pentru bomboanele din ciocolată
  • În România sunt peste 200 de ciocolatieri 

Vlad Niculescu este unul dintre tot mai numeroșii ciocolatieri din România, o meserie nerecunoscută însă ca atare de autorități, fiind asimilată celei de cofetar. De altfel, Vlad a obținut mai întâi o diplomă de cofetar, apoi a mers în afara țării, ca să urmeze cursuri de ciocolatier.

„Nu avem școli anume de ciocolaterie în România. Nu există meseria de ciocolatier acreditată, legalizată, ceea ce este un minus, pentru că începem să fim din ce în ce mai mulți, suntem o comunitate mare, cred că aici, la târg, sunt peste 200 de ciocolatieri artizani. Trebuie să înființăm o asociație, să ne organizăm, să avem o comunitate a noastră și, de ce nu, poate să reușim ca meseria noastră de ciocolatier să fie recunoscută ca în orice altă țară”, a declarat Vlad Niculescu pentru canalul de YouTube Lanțul Alimentar.

G4Food a consultat Lista Ocupațiilor din România, publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și confirmă că meseria de ciocolatier nu este menționată. În schimb, sunt menționate ocupațiile de „cofetar” și „cofetar șef”, la pozițiile 733, respectiv 734. În Franța, meseria este recunoscută oficial, sub denumirea chocolatier-confiseur/ciocolatier-cofetar.

Vlad Niculescu deține un laborator de cofetărie în comuna Bucov, din județul Prahova, arătând că o astfel de afacere poate fi dezvoltată și în mediul rural. Ba aș spune că satul, cu grădinile sale pline de plante aromatice este un mediu excelent pentru industria dulcelui creat cu artă. Este ceea ce a înțeles tânărul ciocolatier din Prahova:

„Eu sunt mare fan al produselor proaspete. Încerc să lucrez de fiecare dată cu producători locali din zona mea, laboratorul e într-un sat, Bucov, din județul Prahova și încercăm să folosim produse de la producători locali. Dar, pentru a avea ingredientele noastre la îndemână, am amenajat lângă laboratorul nostru o grădină, cu un solar unde cultivăm singuri plante aromatice; mentă de vreo trei tipuri, busuioc, tarhon, lavandă, cimbru, cimbrișor. De asemenea, avem și stupi, mă ocup personal de partea de apicultură, extrag miere, polen, propolis, ingrediente pe care le folosim în produse și, practic, avem un lanț alimentar complet, avem un ecosistem, pe care eu îl denumesc Ecosistemul Boem, de la denumire proiectului nostru, Boem Atelier”, spune el. 

Reporter: E un model văzut în afară și implementat aici?

Vlad Niculescu: „Partea de grădină mi-o doream mai de mult, nu știu dacă mai e cineva care face așa ceva. Mie îmi place și agricultura, partea de grădinărit, de producție a fructelor și produselor apicole și am zis să integrez într-un fel în meseria mea principală și această activitate agricolă pentru a avea ingrediente cât mai proaspete. Am și o livadă, și o mică plantație cu mur, cu zmeur.”

ciocolatier, Vlad Niculescu, bomboane, Prahova
foto: G4Food

Reporter: Ce înseamnă să fii ciocolatier? Este un meșteșug? O profesiune? O artă?

Vlad Niculescu: „Este o plăcere… Îmbină utilul cu plăcutul. Nouă ne place ceea ce facem, dar, în același timp, muncim foarte mult. Ne dorim să aducem în fața oamenilor produse autentice, unice, produse cu semnătură proprie, să spun așa, prin care oamenii ne identifică. De aceea ținem, cont, în primul rând, de gustul clientului și ascultăm părerea lui. Am făcut acum praline cu fistic, cu alune, produse fără zahăr, colegii noștri de la Sweeteria au produse sută la sută fără zahăr, îndulcite cu stevia, zero calorii, zero indice glicemic, care sunt foarte căutate.

Boem Atelier este un laborator de ciocolată artizanală, unde realizăm produse din ciocolată artizanală, ingrediente de cea mai bună calitate, atât produse clasice, cum ar fi prăjituri și bomboane cu aromă de caramel, praline, cu cafea, cu portocale, cele clasice, cât și combinații mult mai inedite, cum ar fi cu sfeclă cu morcov, cu lămâie și spirulină și multe, multe produse. 

De asemenea realizăm sculpturi, cum este acest ou Fabergé, din ciocolată, sută la sută sculptat și cu ingrediente comestibile, și, de asemenea, facem praline personalizate, pentru diverse evenimente, pentru botezuri, pentru nunți sau pentru evenimente corporate, pentru companii.”

Interviul cu Vlad Niculescu a fost realizat la Festivalul Ciocolatei, organizat la București, la Sala Palatului, în perioada 14 – 16 iunie.

Urmărește interviul integral:




 

foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *