Pe 13 martie 2024 bucătăreasa Núria López a fost asasinată cu un cuțit în bucătăria unei închisori din Tarragona (Catalonia), de către un deținut român. Autorul crimei, Iulian Odriste (care s-a sinucis imediat), a fost evaluat ca având un „risc scăzut” în ultimii opt ani de detenție. El executa o pedeapsă de 11 ani pentru asasinarea unei prostituate.
După acest tragic incident, reponsabilii cu justiția s-au angajat să modifice regulamentele astfel încât deținuții periculoși să nu mai poată lucra la bucătărie, pentru a nu avea acces la cuțite și alte instrumente periculoase.
Prin dispozițiile aprobate în aceste zile, se stabilește un protocol extrem de restrictiv în închisorile din Catalonia. Prizonierii (inclusiv cei aflați în arest preventiv) implicați în infracțiuni violente (cum ar fi omorurile sau vătămările grave) nu vor putea lucra, indiferent de comportamentul lor, în bucătării, unde ar putea intra în posesia unor instrumente periculoase, potențiale arme. În plus, deținuții care doresc să lucreze în aceste spații trebuie să îndeplinească încă două condiții: să nu fi avut dosare disciplinare timp de cel puțin un an și să prezinte un risc scăzut de “violență instituțională”.
Moartea bucătăresei în urmă cu jumătate de an, un incident fără precedent în închisorile spaniole de la instaurarea democrației, a declanșat o criză majoră în sistemul penitenciar catalan. Timp de câteva zile, angajații au blocat accesul în penitenciare, reducând activitatea la minim. Conflictul dintre sindicate și Ministerul Justiției s-a încheiat cu un acord. Totuși, acest acord nu a eliminat complet nemulțumirile lucrătorilor, care au continuat să denunțe în lunile următoare prezența deținuților periculoși în bucătării și ateliere, anunță El Pais.