VIDEO Cine controlează cu adevărat hrana și apa lumii? Iată cele mai importante 6 teme din noul documentar „The Grab” / Schimbările climatice ar putea susține agricultura Rusiei, iar mercenarii ocupă terenuri în Africa

tractor Sursa foto: Tomasz Szymanski | Dreamstime.com

Documentarul „The Grab”, regizat de Gabriela Cowperthwaite și lansat pe 14 iunie în SUA, explorează tendința alarmantă la nivel global a guvernelor, a marilor companii și a mercenarilor de a achiziționa resursele de hrană și apă rămase în lume, transmite revista Salon.

Timp de șase ani, Nathan Halverson, reporter laureat cu Emmy, a investigat acest fenomen, dezvăluind că, pe măsură ce terenul arabil al Pământului se diminuează, valoarea lui crește vertiginos.

Dezvăluiri cheie din documentar:

1. Achiziționarea de către China a Smithfield Foods

În 2013, WH Group, o companie cu sediul în Hong Kong, a achiziționat Smithfield Foods, cel mai mare producător de carne de porc din lume, cu un împrumut de la Banca Chinei, deținută de guvern. Această achiziție a stârnit îngrijorări cu privire la implicarea guvernamentală ascunsă.

2. Impactul schimbărilor climatice asupra Rusiei

Oficialii ruși susțin că schimbările climatice vor fi benefice pentru agricultura Rusiei prin prelungirea sezonului de vegetație. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că acestea vor exacerba problemele de mediu din acest stat, care vor duce inclusiv la deteriorarea infrastructurii din cauza dezghețului permafrostului.

3. Rusia vrea să își crească numărul de bovine pentru a-și spori puterea geopolitică

După prăbușirea Uniunii Sovietice, numărul de bovine din Rusia a scăzut vertiginos. Putin a urmărit să reconstruiască efectivul pentru a spori puterea geopolitică a Rusiei, oficialii considerând că alimentele vor deveni mai puternice decât petrolul în viitor.

4. Deplasarea fermierilor din Zambia

Fermierii din Zambia sunt expulzați de milițiile mercenare ca parte a acaparării terenurilor pentru agricultura comercială, descrisă ca fiind „noua colonizare a Africii”. E-mailurile obținute de la Frontier Services Group (FSG) – o companie de stat chineză de securitate, aviație și logistică, axată pe Africa, fondată și condusă până în aprilie 2021 de Erik Prince, fostul șef al Blackwater Worldwide – dezvăluie o abordare necruțătoare când vine vorba de achizițiile de terenuri africane.

5. Demisia lui Erik Prince de la FSG

În urma unui raport al ONU care susține că Prince a încălcat un embargo asupra armelor în Libia, acesta a demisionat din funcțiile sale de la Frontier Services Group. Această demisie a venit la scurt timp după publicarea raportului.

6. Resurse de apă suficiente pentru producția viitoare de alimente

Halverson concluzionează că există suficientă apă la nivel global pentru a produce suficientă hrană pentru populația lumii, inclusiv pentru proiecțiile de creștere viitoare, dar subliniază necesitatea unei gestionări inteligente a resurselor.

Aceste dezvăluiri scot în evidență o cursă secretă și competitivă pentru asigurarea resurselor de hrană și de apă, ceea ce are implicații semnificative pentru stabilitatea globală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *