Cinci lucruri pe care nu ar trebui să le cureți cu detergent de vase / Obiectele de fontă sau cele din alamă sunt printre acestea

Obiecte pe care să nu le cureți cu detergent de vase Foto: Dreamstime

Detergentul de vase este unul dintre cele mai versatile instrumente de curățare. Asta în special datorită capacității sale blânde de a combate grăsimea și murdăria. De la degresarea dulapurilor cu peliculă de grăsime până la îndepărtarea petelor dificile de pe haine, un detergent de vase poate fi un ajutor de nădejde chiar și în afara bucătăriei.

Dar există ceva ce nu poți curăța cu acest produs esențial din bucătărie? Câțiva experți în curățeni au spus pentru The Spruce Eats care sunt acele cinci lucruri din casă pe care nu a trebui niciodată să le cureți cu detergent de vase.

  1. Mobilier din lemn

Dacă ai vărsat ceva pe o masă din lemn, evită să folosești detergent de vase pentru a curăța. „Detergentul de vase poate elimina uleiurile naturale și finisajele care protejează mobilierul”, spune Muffetta Krueger, proprietara Muffetta’s Domestic Assistants. „Acest lucru poate duce la uscare, decolorare și daune pe termen lung ale lemnului.”

În locul detergentului, folosește un produs dedicat curățării lemnului sau doar o lavetă din microfibră umedă. În orice caz, asigură-te că usuci bine suprafața după curățare pentru a preveni deteriorarea lemnului cauzată de umiditate excesivă.

  1. Vase din fontă

Detergentul de vase poate distruge stratul protector de pe vasele din fontă, care este esențial pentru proprietățile lor antiaderente, explică Krueger. De asemenea, curățarea fontelor cu detergent poate provoca rugină.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În loc să freci vasele din fontă cu detergent și apă, folosește apă fierbinte și o perie specială pentru fontă. Dacă rămân pete dificile, adaugă puțină sare de masă pe zona afectată și freacă cu un prosop de hârtie uscat.

Asigură-te că usuci complet vasele din fontă după curățare, deoarece pot rugini dacă sunt lăsate ude. Poți să le pui și în cuptor (la 93°C) sau pe un arzător la foc mediu până se usucă complet.

  1. Blaturi din piatră naturală

Blaturile din piatră naturală, precum marmura sau granitul, nu reacționează întotdeauna bine la detergentul de vase. Potrivit Prerna Jain, proprietara Ministry of Cleaning, unii detergenți de vase conțin ingrediente acide care pot deteriora suprafața pietrei naturale. Din acest motiv, este o idee bună să eviți și alți agenți de curățare acizi, precum oțetul și lămâia.

O alternativă mai sigură, spune Jain, este un produs dedicat curățării marmurei sau granitului, cu pH neutru. Poți folosi, de asemenea, o lavetă din microfibră cu puțină apă caldă sau câteva picături de detergent foarte delicat, neacid, amestecat cu apă.

  1. Porțelan antic sau fin

Jain spune că detergentul de vase poate fi prea abraziv pentru paharele delicate și poate lăsa în urmă reziduuri greu de îndepărtat. Optează pentru o soluție blândă de oțet și apă caldă pentru a clăti și șterge ușor vesela și paharele speciale.

  1. Obiecte din alamă sau cupru

Detergentul de vase conține uneori substanțe chimice care pot păta sau coroda alama și cuprul, motiv pentru care Krueger recomandă să folosești produse de curățare special concepute pentru aceste metale.

„În general, detergentul de vase este formulat pentru a îndepărta grăsimea și reziduurile alimentare de pe vase, dar compoziția sa poate să nu fie potrivită pentru toate suprafețele și materialele”, explică Krueger. „Este important să citești etichetele, să folosești produse de curățare potrivite pentru obiectele specifice și, în caz de dubiu, să consulți un specialist sau să te ghidezi după instrucțiunile producătorului pentru curățare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *