Cinci alimente „rele” care, de fapt, te pot ajuta să slăbești

Redacția 30 mai 4 comentarii 12387 vizualizări
alimente, slabit, oua, cartofi Sursa foto: Pixabay/RitaE

Anumite alimente au o reputație negativă nejustificată. Când oamenii vorbesc despre aceste alimente, folosesc cuvinte precum „rău” și „creștere în greutate”. Dar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. Un singur aliment nu poate cauza creșterea sau pierderea în greutate. Fluctuațiile de greutate apar ca urmare a dietei dumneavoastră zilnice de-a lungul timpului, transmite publicația EatingWell.

De fapt, aceste cinci alimente „rele” pot ajuta, de fapt, la pierderea în greutate. Deși alimentele de pe această listă pot avea un stigmat nesănătos, ele sunt pline de proteine și fibre, doi nutrienți care ajută la facilitarea pierderii în greutate.

Credeți sau nu, multe alimente pe care le credeți interzise pot face parte dintr-un model alimentar sănătos. Iată cinci alimente „rele” care vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele de slăbire.

1. Lactatele cu grăsime integrală

Probabil că ați văzut recomandări de a include lactate cu conținut scăzut de grăsimi în modelul dvs. alimentar zilnic, dar cum rămâne cu lactatele integrale, cum ar fi laptele integral, brânza sau untul? Aceste alimente au mai multe calorii și grăsimi decât omologii lor cu conținut mai scăzut de grăsimi, dar cercetările sugerează că includerea de lactate integrale poate să nu afecteze greutatea.

O revizuire din 2020 în Advances in Nutrition a cercetat dacă consumul de produse lactate cu grăsimi integrale a fost sau nu legat de creșterea în greutate sau de grăsimea corporală la copii. Autorii studiului nu au găsit o legătură între consumul de produse lactate integrale și creșterea în greutate. O altă cercetare din 2020 a arătat că consumul de alimente lactate integrale nu este asociat cu un risc crescut de obezitate la copii sau adulți. Și, deși preocupările legate de calorii sunt mai mari în rândul consumatorilor de lapte integral, majoritatea americanilor nu consumă în primul rând cele 3 porții recomandate de alimente lactate pe zi.

O altă preocupare cu privire la lactatele integrale este că acestea au mai multe grăsimi saturate decât versiunile cu conținut mai scăzut de grăsimi. Pentru referință, o porție de lapte de 230 ml are 4,5 grame de grăsimi saturate, comparativ cu 1,4 grame în 230 ml de lapte 1%. Cu toate acestea, cercetările concluzionează că consumul de lactate integrale nu afectează negativ factorii de risc cardiometabolic sau bolile de inimă. În plus, alimentele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și brânza integrală, pot proteja, de fapt, împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

2. Alimente pe bază de cereale bogate în carbohidrați

Alimentele pe bază de cereale bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele, pâinea și orezul, sunt adesea considerate alimente „rele” pe care oamenii ar trebui să le restricționeze. Deși aceste cereale sunt bogate în carbohidrați, ele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate. O analiză din 2022 nu a constatat nicio diferență în ceea ce privește rezultatele pierderii în greutate atunci când persoanele supraponderale au urmat o dietă săracă în carbohidrați în locul unei diete echilibrate în carbohidrați. Mai degrabă, autorii susțin că aportul total de calorii contează mai mult pentru modificarea greutății.

În plus, carbohidrații din cereale integrale, precum orezul brun și quinoa, sunt bogați în fibre, un nutrient care ajută la reglarea apetitului și contribuie la o greutate sănătoasă.

3. Ouă

Ouăle sunt în permanență în centrul atenției pentru că sunt un aliment care conține colesterol. Dar consumul de ouă nu are un impact direct asupra nivelului de colesterol sau a riscului de boli de inimă, iar ouăle pot fi o parte sănătoasă a unui plan de slăbire. Un ou mare are doar 70 de calorii, 5 grame de grăsimi și 6 grame de proteine, ceea ce îl face un adaos echilibrat la dietă.

O analiză din 2023 a examinat 32 de studii clinice controlate și a arătat că consumul de ouă nu a afectat semnificativ greutatea corporală. În plus, studiile cu restricție calorică și subiecți sănătoși au constatat că aportul de ouă întregi a scăzut de fapt indicele de masă corporală (IMC). Autorii studiului atribuie aceste constatări proteinei din ou, care ajută la creșterea sațietății și a plenitudinii.

4. Cartofii

Această legumă rădăcinoasă bogată în amidon primește multă ură din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați. Dar, credeți sau nu, tipul de amidon din cartofi poate contribui la pierderea în greutate. Cartofii conțin amidon rezistent, un tip de carbohidrat care „rezistă” la digestie și controlează pofta de mâncare. Un studiu din 2020 a constatat că mâncatul cartofilor a suprimat pofta de mâncare și a redus consumul de alimente pe termen scurt. În plus, asocierea cartofilor cu un aliment bogat în proteine a crescut sațietatea și a redus foamea. Așa că mergeți mai departe și asociați cartoful cu o mulțime de alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, ouăle, lactatele sau puiul, pentru o masă favorabilă pierderii în greutate.

5. Popcorn

Unii oameni se pot gândi la popcorn ca la o gustare „rea”, dar este un aliment sănătos, bogat în fibre și cu un conținut caloric scăzut. O ceașcă de floricele de porumb simple, fără arome și alte ingrediente, are doar 30 de calorii și 1 gram de fibre, ceea ce o face o gustare crocantă și satisfăcătoare cu puține calorii. Deși nu există prea multe cercetări privind beneficiile floricelelor de porumb pentru pierderea în greutate, un studiu a comparat sațietatea pe termen scurt a floricelelor de porumb cu conținut scăzut de grăsimi cu chipsurile de cartofi și a constatat că persoanele care au mâncat floricele de porumb au exprimat mai puțină foame, mai multă satisfacție și au spus că au mâncat mai puțină mâncare în general.

Dar, atunci când vă bucurați de popcorn, fiți atenți la celelalte ingrediente adăugate. Aromele suplimentare, cum ar fi untul, caramelul sau ciocolata, pot adăuga o mulțime de calorii și grăsimi care s-ar putea să nu se alinieze la fel de bine cu obiectivele de pierdere în greutate.

Sursa foto: Pixabay/RitaE

Comentarii

  1. Trebuie să nu fiu de acord cu ouăle și lactatele!
    Ouăle au grăsimi saturate și colesterol și ingestia de colesterol ridica nivelul sanguin de colesterol, mai puțin decât grăsimile saturate dar mai mult decât fără ouă!
    Lactatele au cantități mari de grăsimi saturate care cresc semnificativ nivelul colesterolului.
    In ciuda răului făcut, lactatele fermentate duc la creșterea diversității florei intestinale.

    • Referitor la ingestia de colesterol se pare ca nu prea este o legatura directa intre acesta si colesterolul produs de ficat. In plus proteina din ou este cea mai pura proteina pe care o poti gasi. Poate mai bine un kefir sau sana in loc de iaurt, dar totusi mai degraba un iaurt normal decat un iaurt fara grasime care contine mult zahar. Pana la urma totul este legat de consum si diversificarea si moderatia sunt esentiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *